‘România va fi unul dintre primele state care va lansa noul cadru financiar, pe zona de tineret, pe zona de cercetare-inovare şi pe alte zone de finanţare, astfel încât noul cadru financiar să înceapă efectiv cu dreptul şi să nu mai fie în situaţia de anii trecuţi, în care noi ne zbăteam pe la 7-8% ca procente de finanţare. Comisia Europeană a aprobat în august, pentru România, acordul de parteneriat, fiind a 11-a ţară din Europa, din cele 28. Este o performanţă, dar nu am ieşit nici măcar să ne batem cu pumnul în piept. Ţineţi minte ce se vorbea. Dacă întrebaţi Comisia Europeană, care este percepţia Comisiei acum faţă de România, credeţi-mă este una extrem de bună. Dar nu vreau să o spun eu, întrebaţi dumneavoastră. Este foarte importantă această percepţie faţă de România, pentru că lucrurile s-au schimbat extrem de mult în ultima perioadă’ a declarat, în conferinţă de presă, ministrul Teodorovici.
El a menţionat că în ce priveşte programele operaţionale care au fost trimise Comisiei Europene spre aprobare, până la final de an o mare parte din ele vor fi aprobate astfel încât se vor putea chiar şi deconta cheltuieli făcute în ţară în următorul cadru financiar. România va lansa, astfel, finanţările pentru proiecte cu fonduri operaţionale din gestiunea ministerului, adică fostul POSDRU, capital uman, competitivitate, mare infrastructură, alimentele pentru persoanele dezavantajate etc, scrie Agerpres.
‘Este esenţial să cheltuim această nouă alocare încă din primii ani şi să evităm cheltuirea acestora pe finalul perioadei. Este singurul element care ne poate duce la recuperarea decalajelor economice faţă de alte state membre. Anul acesta deja lansăm finanţări. Capital uman. În special pe cele două axe pentru tineri, sunt 600 de milioane de euro pentru tineri. Le dăm drumul în acest an în noiembrie. Pentru competitivitate, partea de cercetare, sunt deja ghidurile postate pe site pentru consultare publică. România începe cu dreptul următorul capitol financiar. Este foarte important’, a precizat ministrul Teodorovici.
Ministrul s-a întâlnit luni cu studenţii şi cadrele didactice ale Universităţii Oradea pentru a le solicita proiecte, el informând că există o alocare financiară de 150 de milioane de euro, în programul ‘România start-up’ prin care se pot primi 25.000 de euro pentru orice idee de start-up de interes. Peste 32.000 de idei de afaceri vor fi finanţate, mai cu seamă cele realizate în asociere între universitate-camere de comerţ-companii.
Teodorovici a mai menţionat că, într-o viziune mai pragmatică, românii au nevoie de fonduri europene, de un mecanism mai simplu şi finanţări mult mai aproape de ceea ce au ca nevoi imediate. În acest sens, Eugen Teodorovici a precizat că a fost lansat, duminică, un ghid de finanţare foarte util pentru fostele zone industriale din România, gen valea Jiului, Roşia Montană, Oltchim, Arpechim, pentru reconversie profesională, pentru lansarea unei afaceri etc. De asemenea, se vor putea accesa fonduri pentru operaţiile copiiilor cu malformaţii la inimă, precum şi pentru cele peste o mie de centre de plasament din România (100 de milioane de euro), pentru a integra copiii în familii sau pentru pregătirea lor de a intra în societate.
‘Noi am schimbat abordarea, avem o abordare total pragmatică. Pe de o parte, am vizat simplificarea sistemului, atât cât se poate, dar este foarte important şi este o provocare pentru noi să punem banii europeni acolo unde sunt nevoile actuale ale românilor’, a declarat ministrul.