Ministrul Transporturilor analizează trei variante de autostradă care să lege Ardealul de Moldova
„Înainte de a fi puse în discuţie legi privind realizarea de autostrăzi, încă din vara acestui an am început de o manieră profesionistă să lucrăm la proiectul care priveşte legătura pe autostradă dintre provincia Moldova şi Ardeal. Astăzi avem concluzii şi am ales ca aceste evaluări să fie făcute exclusiv de experţii Jaspers şi BEI PASSA”, a spus el.
El a spus că acordă o importanţă deosebită legii care a fost promulgată de curând privind conexiunea între Moldova şi Ardeal pe autostradă A8, însă concluziile tehnice arată că se desprind şi alte soluţii.
„Urmează ca la nivelul companiei de drumuri va începe reevaluarea studiului de fezabilitate pentru tronsonul Târgu Mureş – Târgu Neamţ şi va fi depusă la ANAP şi un proiect de licitaţie pentru studiul de fezabilitate şi proiect tehnic pentru autostrada Bacău-Braşov. Vă recomand şi sper că toată opinia publică să analizeze cu atenţie aceste documente. O repet: ambele proiecte sunt atacate de Ministerul Transporturilor, ambele proiecte au semnificaţia lor, nu se concurează între ele cel puţin politic, sigur că din punct de vedere administrativ şi al eficienţei, în funcţie de studiile de fezabilitate vor fi implementate mai repede”, a arătat Şova.
Ministerul Transporturilor a organizat, joi, întâlnirea Grupului tematic pentru infrastructura de transport rutier din cadrul Subcomitetului de monitorizare a Programului Operaţional Infrastructura Mare (POIM) 2014 – 2020.
Subiectele principale de discuţie au fost stadiul utilizării fondurilor europene pentru infrastructura rutieră şi pregătirea portofoliului de proiecte pentru perioada următoare de programare, cu accent asupra autostrăzilor care fac legătura cu Moldova.
Potrivit informaţiilor puse la dispoziţia presei, autostrada Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni, cu o lungime totală de 310 kilometri, va costa 16,4 milioane de euro pe kilometru, cu un cost total de 5,1 miliarde de euro.
În schimb, autostrada Braşov-Bacău, în lungime de 173 de kilometri, va costa 12,2 milioane de euro pe kilometru şi va avea un cost total de 2,1 miliarde de euro.
Totodată, autostrada Cluj-Suceava va avea o lungime de 280 kilometri şi un cost estimat de 14,6 milioane de euro pe kilometru şi un cost total de 4,1 miliarde de euro.