Ministrul Transporturilor anunţă lucrări ample de dragare în Portul Constanţa

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a anunţat că în Portul Constanţa vor începe în curând lucrări de dragare de mentenanţă, iar anul viitor ar putea începe un alt proiect de dragare, mai amplu, realizat din fonduri europene, valoarea acestuia fiind de 39 de milioane de euro, potrivit News.ro.
Economica.net - mar, 29 mart. 2016, 19:13
Ministrul Transporturilor anunţă lucrări ample de dragare în Portul Constanţa

Dan Costescu s-a aflat, marţi, în Constanţa, unde a avut o întâlnire cu conducerea Administraţiei Porturilor Maritime, cu sindicaliştii şi reprezentanţii operatorilor portuari pentru a găsi soluţii la problemele cu care se confruntă aceştia.

El a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută după această întâlnire, că Portul Constanţa va fi supus unor importante operaţiuni de dragare.

„M-aş referi în primul rând la un subiect care este critic pentru toată lumea, este vorba de operaţiunea de dragare. Aş împărţi-o în două aspecte, complet diferite. Este vorba despre o dragare de investiţie. Aceasta este tratată în Master Plan pentru că e o lucrare în care vom cheltui peste 39 de milioane de euro, lucru care nu s-a mai întâmplat la acest nivel în ultimii zece ani. Ultima dragare a fost în 2008 şi acolo nu au fost decât nişte dragări de întreţinere. Această dragare mare de investiţie se referă în primul rând la eliminarea acelor mameloane de stâncă, care vin şi obturează şi canalul navigabil şi bazinele din port, îngreunând navigaţia şi expunând practic navele la accidente. Este vorba de zone care nu au fost niciodată dragate, din perioada anilor ’70 până în ’90, când portul a fost proiectat şi dezvoltat de proiectantul de atunci, Iptana. S-au făcut dragările doar în zona cheiurilor, pe alocuri pe coridoare, dar nu s-au făcut niciodată în restul zonelor, unde portul a rămas aşa cum a fost el natural. Acum vom intra într-un program general, care va înlătura şi aceste lucruri”, a afirmat ministrul Transporturilor.

El a menţionat că acest proiect va fi realizat cu fonduri europene, iar lucrările ar putea începe anul viitor.

Până atunci însă va fi făcută o lucrare de dragare de dimensiuni mai mici, realizată din fondurile Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa, care va fi încheiată până la sfârşitul anului.

„Proiectul are două componente mari. O componentă, aproape jumătate, este pentru dragarea canalelor şi a bazinelor, iar cealaltă jumătate este dragarea la cheuri. Acolo este o combinaţie între depuneri aluvionare dar şi de indisciplină a operatorilor şi am solicitat Administraţiei ca odată cu acest dragaj să impună şi condiţii mai stricte pentru operatorii care nu sunt disciplinaţi şi care golesc cheul aruncând excesul de marfă în apă”, a menţionat Dan Costescu.

El a mai spus că acest dragaj trebuia realizat anul trecut, iar pentru că nu a fost făcut la timp s-au înregistrat micşorări ale adâncimilor la cheu, cu reducerea pescajelor navelor.

Valoarea acestui proiect este de 23 de milioane de lei, iar lucrările vor începe la finalul lunii iunie, estimându-se a dura între 2 şi 4 luni.

Referindu-se şi la dragarea Dunării, ministrul Transporturilor a spus că intenţionează să facă acest lucru şi pe sectorul bulgăresc, în condiţiile în care vecinii noştri nu sunt interesaţi de acest aspect.

„Avem probleme de navigabilitate în prezent pe Dunăre, în timpul secetei, când apa scade sub nivelul de 2,5 metri. Avem chiar acum în lucru cu ministerul de Externe un proiect pentru a renegocia tratatul din 1948 cu Bulgaria. (…) Ştim cu toţii că Bulgaria nu are interesul să se circule pe Dunăre, Bulgaria are interesul să-şi mute traficul pe poduri, în spatele porturilor Burgas şi Varna pe care şi le doresc dezvoltate (…) Nu-i putem obliga pe bulgari să facă dragaje, ei nu doresc să facă acest lucru şi o să-l facem noi. Costurile nu sunt foarte mari, deja sunt în curs de fundamentare, 1,2 milioane de euro ne costă dragajul pe sectorul bulgar şi vom face noi acest dragaj”, a explicat ministrul.

El a menţionat că dragajul pe sectorul românesc al Dunării costă 800.000 de euro, iar tot proiectul ajunge la două milioane de euro. Dan Costescu a mai spus că bulgarii nu au nimic împotrivă să facem aceste dragaje, dar că acum se doreşte să existe un acord împreună cu ei în acest sens şi să nu se mai facă la simpla înţelegere ca până acum, negocierea fiind realizată de Ministerul de Externe.

Te-ar mai putea interesa și
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei autohtone fiind cu circa 3-5% mai mică faţă de anul trecut, a declarat......
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul suspectat de comiterea incidentului de la târgul de Crăciun ...
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în ...
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice ...