Ministrul Transporturilor: Aprobarea Master Planului în Parlament ar putea fi amânată din cauza campaniei

Economica.net
27 04. 2016
autostrada_tunel_viaduct_8765678_26395500

„Există şansa ca, din cauza campaniei şi a faptului că parlamentarii sunt acum mai mult în teritoriu pentru campanie, să se amâne aprobarea acestui Master Plan în Parlament, dar, pentru noi, oricum este un obiectiv dacă în acest an votăm acest document. Este şi condiţionalitatea ex-ante a Comisiei Europene ca în acest an să avem Master Planul votat. El stă de câţiva ani, deci este una dintre provocările pe care le văd pentru sfârşitul mandatului. Aceasta este ca, în momentul în care predau mandatul, să am acest Master Plan rezolvat”, a spus Costescu.

El a explicat că atentatele cu bombă de pe aeroportul din Bruxelles au afectat parcursul stabilit pentru Master Plan, deoarece atunci când acestea s-au produs „colegii noştri se aflau în avion” dorind să ajungă la ultimele consultări cu Comisia Europeană.

„Am fost scoşi cumva din programul nostru iniţial – colegii noştri se aflau în avion, zburau spre Bruxelles pentru ultimele consultări cu Comisia Europeană – în momentul în care au avut loc atentatele de la aeroport. A trebuit să ne întoarcem. Am obţinut reprogramare la Comisie – a fost şi Paştele lor – care ne-a dus cu o lună şi ceva peste termenul iniţial. Acum suntem în situaţia în care avem aproape finalizat Master Planul şi el poate să iasă pe circuitul exterior, adică să poată fi aprobat după Paşte. Deci, în luna mai”, a explicat Costescu.

Potrivit ministrului, există voci în Parlament care au afirmat că nu vor vota Master Planul, însă acesta consideră că până la urmă se va ajunge la o înţelegere.

„Master Planul nu a ajuns oficial (în Parlament – n. r.) (…) Master Planul este cunoscut şi au plecat chiar variante ale versiunii sale către diverşi deputaţi sau senatori din comisiile de specialitate. Ei sunt mereu în discuţie. Au fost şi comentarii la nivel politic de negociere: ‘Noi nu o să votăm aşa ceva’. Ştim cu toţii că nimeni nu poate să-şi asume această responsabilitate – de a nu vota un Master Plan – pentru că este documentul care ne garantează că ne vom dezvolta ca ţară pe infrastructura de transport în următorii 20 de ani. Deci, cred că până la urmă vom ajunge – dacă rămânem în limite rezonabile şi ale responsabilităţii politice – vom rămâne pe această linie, de a adopta acest Master Plan cât mai repede”, a subliniat Dan Costescu.

Preşedinţii comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor şi Senat, Mihai Lupu şi Daniel Butunoiu, au declarat, la sfârşitul lunii martie, că Master Planul de Transport al României ar putea să devină lege până la sfârşitul anului, pentru că există voinţă politică în acest sens.

„Voinţă politică există, toţi parlamentarii au avut timp să facă amendamente la acest Master Plan. Mai rămâne un singur lucru – prioritizarea proiectelor, cheltuielile transparente. Trebuie să adoptăm legea achiziţiilor publice, iar cheltuirea banului public să se facă în interesul acestor proiecte”, a declarat preşedintele Comisiei pentru transport şi infrastructură a Camerei Deputaţilor, Mihai Lupu, la o conferinţă de presă la care a participat preşedintele Comisiei pentru transport şi turism (TRAN) din Parlamentul European, Michael Cramer.

El a adăugat că România a pierdut foarte mulţi bani pentru că nu şi-a prioritizat proiectele şi pentru că nu a avut o lege transparentă privind achiziţiile publice. „Multe fonduri europene s-au irosit”, a completat Lupu.

La rândul său, Daniel Butunoiu, preşedintele Comisiei pentru transporturi şi energie a Senatului, a estimat că Master Planul va avea caracter de lege până la sfârşitul mandatului actualului Parlament.

„Acest Master Plan este de multă vreme în dezbatere publică, am ajuns la un consens şi a luat forma de astăzi. Din punctul nostru de vedere, odată ajuns la Senat, în ciuda faptului că va fi şi an electoral, sper că vom reuşi să-l trecem. Master Planul va fi trecut prin Guvern şi va ajunge la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată. Sper să reuşim ca până la finalul acestui mandat să devină lege, în aşa fel încât să ştim foarte clar ce avem de făcut. De ce sprijin avem nevoie de din partea Comisiei Europene şi a Parlamentului European”, a susţinut Butunoiu.

Sursa: AGERPRES