Ministrul Transporturilor, Sorin Bușe, a venit cu precizări la Interviurile Europa FM despre lucrările la șoseaua de centură a Capitalei. În zona de sud, ministrul a declarat că în prezent sunt două proiecte, unul de refacere a actualei centuri și altul, prevăzut în Master Plan, care vizează construcția unui nou inel, gândit ca o autostradă, potrivit sursei citate.
„În sud sunt două proiecte, de drum express și de autostradă. Traseele sunt relativ apropiate. Vorbesc de actuala centură și de inelul doi. Am prefera să începem direct pe autostradă. Acum studiem. Lucrăm și cu consultanții internționali”, afirmă Sorin Bușe.
Cât despre zona de nord, ministrul Sorin Bușe a dezvăluit la Interviurile Europa FM că, din decembrie, se poate circula pe două benzi, pe fiecare sens, pe șoseaua de centură între Ai și DN7.
„Pe inelul nord, prioritatea a fost tronsonul acesta blocant între A1 și DN7. O variantă era să oprim traficul pe două luni sau să lucrăm și cumva traficul să fie restricționat pe o perioadă mult mai mare, treceam de opt luni.”
Ministrul a adăugat că această porțiune va fi asfaltată la primăvară, după ce va trece iarna.
„S-a găsit o soluție prin care vom putea deschide pe patru benzi, două benzi pe sens, până în decembrie, nu cu asfalt, ci la binder. O să se poată circula fără niciun fel de probleme, asflatul va fi depus în primăvară, după perioada de îngheț și pe asta lucrăm acum cu mare intensitate, să deschidem între A1 și DN 7 pe două benzi pe sens până în decembrie. Elimină blocajul pe care îl vedem și blochează și localiățile.”, a declarat Sorin Bușe.
Despre renunţarea la proiectul de lărgire la două benzi pe sens a Centurii de Sud a vorbit şi Cătălin Drulă, consilierul pe domeniul infrastructurii al premierului Dacian Cioloş, când a anunţat selecţia unui consultant care să realizeze un Master Plan al Centurilor Bucureştiului.
„Pentru întreg sistemul de ring-uri al Bucureştiului, şi în ideea de a putea obţine bani europeni, împreună cu Banca Europeană de Investiţii se va selecta un consultant”, a spus la Digi24 Cătălin Drulă.
De la începerea lucrărilor de lărgire a Centurii Capitalei, CNADNR a modernizat puţin peste un sfert din centura lungă de 72 de kilometri, respectiv porţiunea cuprinsă între localităţile Chitila (DN7) şi Afumaţi (DN2), ce are o lungime de 20 de kilometri.
De asemenea, la sfârşitul acestui an, s-ar putea circula pe patru benzi şi pe tronsonul de 8,6 kilometri, dintre Chiajna(A1) şi Chitila (DN7), potrivit oficialilor de la Drumuri.
Pe secţiunea de 11 kilometri de la Afumaţi (DN2) la Glina (A2), pe care debutaseră prin 2012 lucrările de lărgire, firma constructoare, Tehnologica Radion, a intrat în insolvenţă şi contractul a fost reziliat. Încă se aşteaptă relicitarea contractului.
Pentru dublarea sectorului dintre A1 şi DN5, urmează să fie lansată licitaţie, conform consilierului premierului, dar pentru mare parte din tronsonul de Sud al Centurii, respectiv cel cuprins între DN5 şi Glina (A2), situaţia rămâne incertă.