Ministrul Transporturilor, despre lucrările de la prima „autostradă” din Moldova: Constructorul munceşte. A decopertat 14 kilometri în opt zile

O firmă care îşi face treaba devine ţinta atacurilor, a declarat marţi ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, făcând referire la antreprenorul care se ocupă de construcţia centurii ocolitoare a municipiului Bacău, el precizând că este foarte uşor să se arunce cu ''tot felul de invective şi de jigniri la adresa constructorilor autohtoni''.
Economica.net - mar, 19 mart. 2019, 14:46
Ministrul Transporturilor, despre lucrările de la prima

 Reacţia acestuia vine după ce presa a relatat că la doar două zile de la începerea lucrărilor utilajele de pe viitoarea autostradă din Moldova au dispărut.

„Sunt foarte multe firme româneşti care îşi fac treaba şi văd că sunt atacate în ultima perioadă vehement şi chiar ieri (luni – n.r.) mă gândeam foarte serios dacă o să mai laud vreo firmă din România, deoarece, cum laud o firmă că se mobilizează şi îşi face treaba, devine ţinta atacurilor. Este vorba despre situaţia de pe centura Bacău, unde antreprenorul era mobilizat. Omul acela în opt zile a decopertat 14 km de autostradă, are cinci foreze. Ştiţi cât durează să amplasezi şi să muţi o foreză dintr-un loc în altul? Când spui că a mutat sau a dus utilajele doar că vine ministrul în vizită, hai să ne uităm la cei care sunt experţi în construcţii ce utilaje au la faţa locului. Aşa e foarte uşor să aruncăm tot felul de invective şi de jigniri la adresa constructorilor autohtoni. (…) E păcat, noi ar trebui să susţinem capitalul românesc”, a declarat ministrul Transporturilor, la Parlament.

Răzvan Cuc s-a aflat la sfârşitul săptămânii trecute pe şantierul centurii ocolitoare a municipiului Bacău şi s-a declarat optimist că lucrările se vor finaliza în termenii contractuali.

„Nu întâmplător mă aflu astăzi în Moldova. Am venit ca să anunţ că astăzi vom începe construcţia la autostrada Moldovei, pentru că acest sector de autostradă face parte din Coridorul IX pan-european. (…) Acesta este doar începutul, o să vedeţi pe toate şantierele o mobilizare exemplară şi toţi constructorii vor lucra aşa cum trebuie de acum înainte şi mă refer la finalizarea lucrărilor în termenele contractuale pe care şi le-au asumat. Autostrada Moldovei este o prioritate pentru acest Guvern şi de astăzi vom începe lucrările la această autostradă. Noi muncim, noi nu avem pauze la Ministerul Transporturilor, iar constructorilor le-am mulţumit că pe perioada cât nu a fost bugetul promulgat au lucrat în continuare şi nu s-au oprit. Mesajul este clar: a început construcţia autostrăzii Moldova, ne-am ţinut de promisiune”, a spus atunci ministrul Răzvan Cuc.

Ulterior, presa a relatat că la doar două zile de la începerea lucrărilor utilajele de pe viitoarea autostradă din Moldova au dispărut.

În replică, CNAIR preciza luni, într-un comunicat, în contextul informaţiilor „false” apărute privind lipsa mobilizării pe şantierul Variantei Ocolitoare Bacău, că „Spedition UMB are aici peste 100 de utilaje, încă din data de 8 martie, când au început lucrările”.

„Până la ora actuală, după doar două săptămâni, progresul fizic al lucrărilor a depăşit 10 procente. (…) În plus, reprezentanţii Regionalei Iaşi a CNAIR, care au monitorizat şantierul şi după încheierea vizitei (ministrului Cuc – n.r.), au raportat că atât utilajele cât şi muncitorii au continuat activitatea la punctele de lucru până sâmbătă seara. (…) În punctul de vedere transmis, Spedition UMB atrage însă atenţia că, potrivit programului de lucru, activitatea în şantier se desfăşoară de luni până sâmbătă, la toate punctele de lucru stabilite, iar utilajele sunt garate seara în puncte special amenajate pentru a fi păzite pe timpul nopţii”, a arătat CNAIR.

Ministrul Transporturilor: Sunt pe şantiere, lansăm proiecte; am venit să îmi fac treaba la minister

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat marţi că va fi prezent pe şantierele viitoarelor autostrăzi şi ar putea rezilia în perioada următoare contracte cu firmele constructoare care nu îşi fac treaba.

Ministrul Cuc a fost întrebat de presă, la Parlament, dacă îşi asumă mai mult de 100 km de autostradă finalizaţi în acest an, el spunând: „Domnul Neaga (n.r. – şeful CNAIR) şi-a asumat un număr de km, eu ca ministru îl susţin. Mă duc pe şantier, modific legislaţia, mai mult este asumarea pe care a făcut-o domnul Neaga”.

El a afirmat că ar putea rezilia contracte acolo unde antreprenorii nu îşi fac treaba.

„Haideţi să vedem exact ce se întâmplă până la sfârşitul anului, suntem abia în luna martie. Poate mai reziliem un contract acolo unde nu îşi fac treaba antreprenorii. Eu săptămâna asta, joi şi vineri, voi fi pe şantiere, o să aveţi surprize majore în perioada asta”, a arătat Cuc, întrebat cine îşi va da demisia în cazul în care nu se construiesc km de autostradă asumaţi până la sfârşitul anului.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a mai precizat că nu îi este frică de ‘statul paralel’. „Nu mi-a fost frică niciodată de ‘statul paralel’, pentru că am venit să îmi fac treaba la minister. Sunt pe şantiere, lansăm proiecte, pentru ce să îmi fie frică, fac ceva ilegal? E vorba de asumare, când eşti într-o funcţie trebuie să îţi asumi anumite lucruri”, a menţionat Cuc.

Te-ar mai putea interesa și
Trump susține că Israelul ar trebui să atace instalațiile nucleare iraniene
Trump susține că Israelul ar trebui să atace instalațiile nucleare iraniene
Donald Trump a afirmat vineri că Israelul ar trebui să "lovească" instalaţiile nucleare ale Iranului, scrie AFP, citată de Agerpres....
Armata SUA a lovit vineri 15 obiective ale rebelilor houthi din Yemen
Armata SUA a lovit vineri 15 obiective ale rebelilor houthi din Yemen
Statele Unite au lovit vineri 15 obiective ale rebelilor houthi în Yemen, a anunţat Comandamentul militar american pentru ...
Londra anunță investiții de aproape 22 de miliarde de lire sterline în proiecte de captare a carbonului
Londra anunță investiții de aproape 22 de miliarde de lire sterline în proiecte de captare a carbonului
Guvernul britanic a anunțat vineri o investiţie de aproape 22 de miliarde de lire sterline pe o perioadă de 25 de ani ...
17 state europene cer Comisiei Europene reguli noi pentru facilitarea returnării migranților ilegali
17 state europene cer Comisiei Europene reguli noi pentru facilitarea returnării migranților ilegali
Un număr de 17 state europene au cerut vineri Comisiei Europene reguli care să înlesnească returnarea migranţilor ilegali ...