Ministrul Transporturilor: Deva va avea un racord la autostrada A1
‘Această descărcare a devenit prioritate de gradul zero pentru Ministerul Transporturilor. Domnul director general al CNAIR dă astăzi (marţi, n.r.) în proiectare definitivă această descărcare. Vom face toate demersurile cu viteză maximă, astfel încât să realizăm foarte repede această descărcare. Nu este posibil ca municipiul Deva, capitala judeţului Hunedoara, să nu aibă descărcare, un acces decent la autostradă’, a spus ministrul Transporturilor.
Potrivit acestuia, este posibil ca lucrările la acest nod rutier să înceapă în cursul anului viitor, sursele de finanţare urmând să fie asigurate din fonduri europene.
‘Există bani. UE ne-a dat atâţia bani pentru transporturi, pe care noi nu reuşim să-i absorbim pentru că nu facem reglementările care trebuie rapid, pentru că suntem birocraţi, pentru că instituţiile statului îşi pun piedici – nu neapărat din rea voinţă, din neglijenţă, una alteia, dar vă promit că eu nu voi adopta atitudinea ministrului care stă în birou. (…) O să mă implic şi o să merg după avize personal. (…) Nu-mi scade rangul să alerg după avize’, a declarat Stroe.
Directorul general al CNAIR, Ştefan Ioniţă, prezent la Deva, a estimat că realizarea nodului rutier din localitatea Sântuhalm ar putea costa peste 18 milioane de lei.
‘Vom demara de urgenţă procedurile de proiectare pentru acest obiectiv astfel că estimez că în maxim 12 luni vom avea un proiect tehnic pe baza căruia vom demara procedurile de execuţie a acestui nod rutier. Costurile vor fi detaliate la momentul realizării documentaţiei. Estimativ, la un studiu de prefezabilitate, numai nodul care vizează efectiv racordul la autostradă, costă aproximativ 18 milioane de lei’, a declarat directorul general al CNAIR.
Autorităţile locale şi judeţene din Hunedoara au solicitat, în mai multe rânduri, construirea unui nod rutier în zona localităţii Sântuhalm, acesta urmând să preia traficul de pe DN 7 şi de pe drumul judeţean care face legătura între oraşele Deva, Hunedoara şi Călan. Autorităţile susţin că proiectul este important pentru dezvoltarea economică a zonei.
În prezent, accesul de pe DN 7 pe autostrada A1 se face în zona localităţii Şoimuş şi la ieşire din oraşul Simeria, spre Alba Iulia.