Ministrul Transporturilor: În 2018 estimăm şi suntem pregătiţi să recepţionăm minimum 156,79 km de autostrăzi; finalizăm Bucureşti-Ploieşti

Suntem pregătiţi să recepţionăm, în 2018, minimum 156,79 kilometri de autostradă, a declarat, joi, ministrul Transporturilor, Felix Stroe, la audierile din comisiile reunite de buget-finanţe, cu ocazia dezbaterii proiectului de buget al ministerului de resort aferent anului viitor.
Economica.net - joi, 14 dec. 2017, 17:44
Ministrul Transporturilor: În 2018 estimăm şi suntem pregătiţi să recepţionăm minimum 156,79 km de autostrăzi; finalizăm Bucureşti-Ploieşti

Potrivit acestuia, tronsoanele de autostrăzi ce urmează să fie recepţionate anul viitor sunt ‘ciotul’ de 3 kilometri al autostrăzii Bucureşti – Ploieşti, Ogra – Tg.Mureş, Ogra – Câmpia Turzii, nodul Gilău, Lugoj – Deva şi Sebeş – Turda.

‘În anul 2018 estimăm şi suntem pregătiţi să recepţionăm minimum 156,79 kilometri de autostrăzi. Acestea sunt: Ogra – Tg. Mureş, Ogra – Câmpia Turzii, de asemenea un alt sector pe Ogra – Câmpia Turzii, nodul Gilău, Ogra – Câmpia Turzii un al treilea sector, Lugoj – Deva, care are trei sectoare, Sebeş – Turda de asemenea cu trei sectoare, finalizăm Bucureşti – Ploieşti şi ne vom strădui să depăşim aceşti 156,79 de km în anul 2018, în măsura în care vom identifica fonduri pentru plata acestor lucrări’, a precizat ministrul Stroe.

Şeful de la Transporturi a afirmat că bugetul general consolidat al MT pe anul 2018 este în sumă de 9,132 de miliarde de lei credite bugetare, iar 30,9 milioane de lei credite de angajament.

Bugetul de investiţii al Ministerului Transporturilor pe anul 2018 este în sumă de 4,754 miliarde de lei şi reprezintă 70% din bugetul general consolidat al MT, compus din: componenta locală aferentă proiectelor cu finanţare nerambursabilă pre-aderare (ISPA, Phare) – 341,062 milioane lei, cheltuieli aferente programelor cu finanţare rambursabilă finanţate în cadrul acordurilor preluate de MFP ce se regăsesc în bugetul MT – 4,812 milioane lei, proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 – 4 miliarde de lei şi obiective de investiţii finanţate exclusiv de la bugetul de stat – 358,477 milioane de lei.

Felix Stroe a subliniat că, în anul 2018, eforturile se vor concentra asupra punerii în aplicare a priorităţilor stabilite în primul rând în Master Planul General de Transport şi, în mod deosebit, pentru asigurarea creşterii absorbţiei fondurilor europene nerambursabile pentru sectorul de transport şi eficientizarea investiţiilor în infrastructură.

Pentru domeniul feroviar, suma alocată pentru investiţii în calea ferată este de aproape 1,33 miliarde de lei, repartizată pe principalele programe după cum urmează: lucrări de reabilitare a tronsoanelor de cale ferată, Curtici-Simeria fiind componenta cea mai importantă, cu o alocare de 830,5 milioane de lei. De asemenea, au fost alocate fonduri pentru modernizarea a 15 staţii de cale ferată (Giurgiu, Slatina, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Reşiţa Sud, Sfântu Gheorghe, Târgu Mureş, Vaslui, Botoşani, Piatra Neamţ, Bistriţa, Zalău, Brăila, Călăraşi, Slobozia) – 7 milioane de lei, reabilitarea unor poduri, podeţe şi tuneluri de cale ferată – 76,21 milioane de lei, modernizarea trecerilor la nivel cu calea ferată, unde alocarea este de un milion de lei, cât şi modernizarea instalaţiilor de centralizare electromagnetică – o alocare de 35,35 milioane de lei.

Pentru reţeaua de transport cu metroul, suma alocată investiţiilor pentru anul 2018 se ridică la 779,94 milioane de lei, repartizată în principal pe marile proiecte de infrastructură ale metroului şi anume Magistrala 4 – 45 milioane lei, Magistrala 5 – cu 615,66 milioane lei, legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă, respectiv alocarea a 70,45 milioane lei pentru anul 2018, această sumă reprezentând contravaloarea exproprierilor care vor trebui făcute pentru începerea lucrărilor, cât şi achiziţia de trenuri noi – suma alocată de 0,62 milioane lei.

Pe domeniul naval, suma totală a investiţiilor este de 609,027 milioane de lei, care include modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii de transport naval de-a lungul reţelei TEN-T, suma prevăzută fiind de 43,08 milioane de lei, apărări de maluri – Canalul Sulina (6,9 milioane lei), canalul navigabil Dunăre-Marea Neagră (3,406 milioane lei), modernizarea şi dezvoltarea porturilor dunărene şi maritime – o alocaţie de 150 de milioane de lei, realizarea unor dane specializate în Portul Constanţa (23,2 milioane lei), precum şi îmbunătăţirea siguranţei în domeniul transportului naval – 180,992 milioane de lei.

De asemenea, a fost alocată suma de 12,806 milioane de lei pentru achiziţionarea remorcherelor multifuncţionale cu clasă de gheaţă.

Pe domeniul aerian, suma alocată pentru investiţii este de 41,1 milioane de lei, distribuită astfel: Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu – 14,701 milioane lei, Aeroclubul României – 16,318 milioane lei şi Şcoala Superioară de Aviaţie – cu 10 milioane lei.

Pe componenta rutieră, alocarea bugetară pe anul 2018 este cu 24% mai mare faţă de prevederile bugetare ale anului 2017, în sumă de 2,732 miliarde lei. În anul 2018, conform contractelor de lucrări în derulare procedura de licitaţie sau aflate în execuţie sunt 646 de kilometri, din care autostrăzi cu finanţare de la bugetul statului 166 de km, autostrăzi cu finanţare din fonduri europene 480 de km.

Pentru Variantele de Ocolire sunt alocaţi de la buget 517,467 milioane lei, în care sunt planificaţi în execuţie pentru anul 2018 un număr de 323 de km şi anume obiective de investiţii cu finanţare de la bugetul statului un total de 20 de km, iar pentru obiectivele de investiţii cu finanţare nerambursabilă un număr total de 226 de km.

De asemenea, la CNAIR se desfăşoară şi va continua un program amplu de modernizare şi reabilitare de drumuri naţionale în valoare de 535,7782 milioane lei, potrivit ministrului.

‘La început şi progresiv, pe parcursul anului 2018, sunt în execuţie 644 de kilometri de drumuri naţionale, reprezentând obiective cu investiţii cu finanţare de la bugetul de stat, dar şi cu finanţare rambursabilă şi nerambursabilă astfel: drumuri naţionale cu finanţare externă nerambursabilă în sumă de 398 milioane de lei – circa 446 de kilometri, drumuri naţionale cu finanţare rambursabilă – 111 km – am alocat suma de 89 de milioane de lei -, drumuri naţionale cu finanţare de la bugetul de stat – 147 de km, din care 60 în stadiul de pregătire, iar 87 sunt deja în faza de execuţie’, a subliniat Stroe.

În plus, CNAIR desfăşoară un program de reabilitare puţuri şi pasaje pentru care în acest an are alocată suma de 133,9 milioane de lei.

În plus, proiectul de buget al MT pe 2018 prevede o alocare în sumă de 480 de milioane de lei pentru plata facilităţilor de călătorie de care beneficiază diferite categorii sociale – veterani, pensionari, elevi, studenţi.

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei coaliţii de guvernare să fie propus de PSD, iar ministerele să fie......
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit semnificativ în scădere, la 1%, estimarea privind avansul economiei în acest an
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere semnificativă, la 1%, de la 2,8% anterior, ...