Ministrul Transporturilor: lotul 4 din Autostrada Lugoj –Deva va fi dat în trafic săptămâna viitoare, cel târziu marţi

Lotul 4 din Autostrada Lugoj – Deva, construit de Dorinel Umbrărescu şi recepţionat luni, va fi dat în trafic săptămâna viitoare, până marţi cel târziu, potrivit ministrului Transporturilor Răzvan Cuc. Acest lot are 22 de kilometri iar pe traseul său se află Dealul Soimuș, unde a fost pusă în operă una dintre cele mai spectaculoase lucrări de artă din România, potrivit Companiei de Autostrăzi.
Anemona Andone - mar, 13 aug. 2019, 13:12
Ministrul Transporturilor: lotul 4 din Autostrada Lugoj –Deva va fi dat în trafic săptămâna viitoare, cel târziu marţi

„Lotul 4 după cum ştiţi este finalizat, s-a făcut recepţia şi, ce este cel mai important de menţionat, săptămâna viitoare, cel târziu marţi, va fi dat în trafic”, a spus şeful de la Transporturi.

Întrebat cum se va da în folosinţă lotul 4, având în vedere că descărcarea este pe lotul 3, ministrul a spus „categoric vor fi preluate bretelele. Nu există nicio problemă, nicio neconformitate până la bretelele de la nodul Ilia. Deci se poate da în trafic acest tronson (lotul 4 – n.r.)”. 

Răzvan Cuc a admis însă că antreprenorul spaniol de pe lotul 3 „nu a avut aceeaşi viziune ca şi noi”. Conform informaţiilor ECONOMICA.NET, constructorul spaniol nu a fost de acord cu recepţia parţială doar pentru bretele, astfel încât să poată fi deschis circulaţiei lotul vecin.

Oficialul de la Transporturi a mai spus că antreprenorului spaniol i s-a cerut o prelungire a garanţiei de la patru la zece ani. „Dacă într-adevăr lucrările sunt atât de bune pe cât spun ei că sunt, atunci trebuie să dea această garanţie”.

Ultimatum pentru constructorul lotului 3

Compania de Autostrăzi va da constructorului de pe lotul 3 al autostrăzii Lugoj-Deva un termen de 5 – 10 zile pentru remedierea problemelor identificate acolo, iar în caz contrar cu siguranţă se va intra într-o procedură de reziliere a contractului, a mai spus marţi, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, într-o conferinţă de presă.

Răzvan Cuc a precizat că în cursul acestei săptămâni a fost emisă o factură cu penalităţi în valoare de 73 de milioane de lei pe numele constructorului de pe lotul 3 şi a avertizat că vor fi şi alte penalităţi dacă nu se vor remedia deficienţele constatate. De altfel, a susţinut ministrul, aceste penalităţi trebuiau aplicate încă de anul trecut, însă fostul management al CNAIR nu le-a trimis constructorului.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a început, luni, 12 august, recepţia lucrărilor la lotul 4 al autostrăzii Lugoj- Deva, delimitat între nodul rutier Şoimuş de lângă Deva şi localitatea Ilia, pe o lungime de 22 de kilometri. Însă, lotul 4 al autostrăzii Lugoj-Deva nu poate fi dat în circulaţie pentru că bretelele rutiere care ar fi permis descărcarea traficului se află pe lotul 3 al autostrăzii, unde recepţia nu a putut fi făcută din cauza unor deficienţe apărute.

De asemenea, şoferii nu vor putea circula direct pe autostradă între Lugoj şi Deva, deoarece pe o porţiune de circa 10 kilometri, între localităţile Holdea şi Margina, trebuie construite tunelurile pentru urşi, iar lucrările pentru acest tronson au fost scoase la licitaţie în vara acestui an.

Conform datelor de pe site-ul CNAIR, lucrările la loturile 3 şi 4 ale autostrăzii Lugoj-Deva au început în noiembrie 2013.

Lotul 3 are o lungime de 21,14 kilometri, iar lucrările au fost contractate la o valoare de 579,92 milioane lei, fără TVA. Din această sumă, 492,93 milioane lei, adică 85%, reprezintă Fonduri de Coeziune, iar diferenţa de 86,98 milioane lei a fost asigurată din fonduri ale Guvernului României.

Lotul 4 are o lungime de 22,1 kilometri, iar valoarea contractului este ridică la 419,39 milioane lei, fără TVA. Contractul a fost finanţat cu 356,48 milioane lei din Fonduri de Coeziune, adică 85% din suma totală. Diferenţa de 62,9 milioane lei, adică 15%, a fost asigurată din fonduri ale Guvernului României.

VIDEO: Lotul 4 al autostrazii Lugoj- Deva (sursa: Facebook CNAIR)

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele din Sănătate
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele ...
PNL îşi asumă un angajament ferm, că până în 2028 salariile din Educaţie vor ajunge la acelaşi nivel cu cele din Sănătate, a transmis luni preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, la o......
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Ministerul Finanţelor a lansat luni seara, în dezbatere, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru înfiinţarea Programului ...
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a anunţat luni, la Kiev, un ajutor suplimentar din partea Germaniei pentru ...
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul de modificare a Legii pensiilor militare, cu amendamente, prin care se prevede ...