Ministrul Transporturilor: Până la sfârșitul acestui an trebuie să se circule pe Podul de la Brăila VIDEO
„Față de acum câteva luni, lucrurile au înaintat destul de bine, dar nu foarte bine, ca să fiu cât se poate de corect! Până acum trebuiau ridicate toate cele 86 de tabliere, s-au ridicat mai puțin de jumătate. Deci sunt un pic în întârziere, vor trebui să recupere acest timp”, a transmis șeful Transporturilor.
Acesta a adăugat că vrea ca întârzierile să fie recuperate, iar constructorul să își respecte termenele asumate:
– podul și drumurile de acces, finalizate până la încheierea lui 2022;
– întregul contract finalizat anul viitor!
Tot vineri, Asociația Pro Infrastructură (API) a postat imagini cu podul suspendat de la Brăila, la jumătatea operațiunilor de instalare a tablierului.
„Antreprenorii WeBuild – IHI Infrastructure au intrat într-un ritm bun la instalarea celor 86 de segmente de tablier metalic și ar trebui să fie toate sus până la sfârșitul lunii iunie. Apoi vin sudurile finale, asfaltul și finisajele. Și, bineînțeles, tensionarea cablurilor și testele”, spun cei de la API.
Potrivit lor, la drumurile de legătură, pe lângă problemele cu mutările de utilități, ar fi apărut o surpriză neplăcută cu subcontractorul Tancrad care a renunțat. WeBuild a găsit înlocuitor și se crește treptat ritmul, adaugă reprezentanții API.
Ei anticipează că, singura variantă fezabilă de deschidere a traficului în 2022 este pe nodul cu DN22B Brăila – Galați de la baza podului, sau în cel mai bun caz până la girația cu DJ221B (Calea Galați), respectiv pe conexiunea scurtă spre Smârdan/Măcin de pe malul tulcean.
„Capătul de vest (intersecția cu DN2B/Șos. Baldovinești) și drumul de legătură spre Jijila rămân pentru anul viitor”, au conchis reprezentanții API.
Licitaţia pentru realizarea Podului suspendat peste Dunăre, cea mai mare lucrare de infrastructură din România din ultimii 30 de ani, a fost câştigată, în ianuarie 2018, de asocierea a două firme – una din Italia şi cealaltă din Japonia.
Pentru acest obiectiv au fost alocate fonduri nerambursabile în valoare de aproximativ 363 de milioane de euro, din Fondul European de Dezvoltare Regională, bani care vor fi folosiţi atât pentru construirea podului, cât şi pentru realizarea unei reţele de drumuri de 23 kilometri, care vor face legătura cu podul.
Podul suspendat peste Dunăre va avea o lungime de 1.974 de metri, dintre care 1.120 de metri reprezintă deschiderea centrală, la care se adaugă două deschideri laterale de 489 de metri pe malul dinspre Brăila şi 364 de metri pe malul dinspre Tulcea. La momentul finalizării, va fi al treilea pod din Europa din punct de vedere al deschiderii centrale şi al lungimii.