„Am avut o discuție cu primul ministru în coaliție. Cei care au trecut M4 în PNRR, cred că nu au gândit bine acest lucru. Nu era un proiect matur, care să poată fi finalizat în 2026. Tocmai de aceea am propus să nu se schimbe tipul de transport, să rămână metrou și să schimbe magistrala, adică M4 să treacă pe viitorul program operațional de transport POT, și M6 să vină în locul său, pentru că e un proiect matur și poate fi finalizat până în 2026″, a transmis șeful Transporturilor.
În septembrie, secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a anunțat că toate cele trei firme calificate în procedura de licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor de structură de rezistență pentru secțiunea 2 a Magistralei M6, respectiv Tokyo – Aeroport Henri Coandă, au depus ofertele la termenul stabilit.
Cei 3 ofertanți, care au depus oferte până la termenul limită din 5 septembrie 2022, sunt:
1. ALSIM ALARKO SANAYI TESISLERI VE TICARET A.S.
2. DOGUS INSAAT VE TICARET A.S.
3. GÜLERMAK AĞIR SANAYI İNŞAAT VE TAAHHÜT A.Ş.
Secțiunea 2 Tokyo – Aeroport Henri Coandă are un traseu de 7,6 km și cuprinde 6 stații:
– Washington
– Paris
– Bruxelles
– Otopeni
– Ion I.C. Brătianu
– Aeroport Otopeni
Valoarea estimată a contractului este de 1,3 miliarde de lei, fără TVA.
Pe 8 martie, Metrorex a semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor de structură pentru primul lot (1 Mai – Tokyo) al Magistralei 6, care va avea o lungime de 6,6 km și va cuprinde 6 noi stații, a anunțat atunci ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Contractul a fost câștigat de asocierea Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.s. – MAKYOL Insaat Sanayi Turizm ve Ticaret A.S.
Magistrala 6 realizează extinderea reţelei actuale de metrou din staţia 1 Mai până la Aeroportul Internaţional ‘Henri Coandă’ Bucureşti. Noul tronson va permite legarea directă între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni, fără transbordarea călătorilor prin schimbarea peroanelor şi a trenurilor. Linia nouă de metrou va avea un traseu de 14,2 km şi va cuprinde 12 staţii, cu următoarele denumiri: Staţia 1 Mai (existentă), Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu, Aeroport Otopeni.
CITEȘTE ȘI