Ministrul Transporturilor se întâlneşte cu comisarul european pentru transporturi. Vor discuta despre Master Plan

Economica.net
04 06. 2015
ioan_rus_94121300

Master Planul General de Transport a constituit, de asemenea, tema întâlnirii de miercuri a şefului de la Transporturi cu comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, după ce, săptămâna trecută, o comisie a Ministerului Transporturilor a avut discuţii tehnice legate de acest document cu reprezentanţi ai Comisiei Europene, scrie Agerpres.

‘Săptămâna trecută, colegii mei, specialişti de la minister, au discutat aici, la Bruxelles, cu specialiştii Comisiei Europene toate datele Master Planului General de Transport (MPGT). Astăzi, avem un Master Plan General de Transport, un produs creat împreună cu specialiştii CE, în urma unor consultări permanente, pe tot parcursul etapelor construcţiei acestui plan strategic de dezvoltare a infrastructurii româneşti. Este important pentru România ca, după terminarea negocierilor cu CE, să treacă imediat la implementarea MPGT. De asemenea, în acest moment, România intenţionează să folosească pentru proiectele din MPGT atât expertiza, cât şi banii de la BEI şi BERD în limita celor şapte miliarde euro aprobate de guvernul român pentru dezvoltarea infrastructurii. Ideea triplei surse de finanţare pentru proiectele de infrastructură – fondurile europene, bugetul de stat şi banii de la BEI şi BERD – idee inspirată din celebrul plan de investiţii Juncker, sunt convins că va determina un coeficient de succes mult mai mare pentru implementarea MPGT’, a declarat Ioan Rus.

Varianta revizuită a Master Planului General de Transport transmisă Comisiei Europene la începutul lunii mai prevede realizarea a peste 1.300 de kilometri de autostradă, în valoare de 13,739 miliarde de euro, a informat, atunci, Ministerul Transporturilor.

Documentul transmis în data de 6 mai 2015 la CE mai prevede construcţia de drumuri expres, cu o valoare totală estimată de 9,935 miliarde de euro (1.817 kilometri), drumuri Trans-Regio, în sumă totală estimată de 1,7 miliarde de euro (2.887 kilometri), drumuri Euro-Trans, cu o valoare estimată de 190,1 milioane euro (343 kilometri) şi variante de ocolire, în sumă totală estimată de 461 milioane de euro (175,8 kilometri).

Guvernul a aprobat, în 25 februarie 2015, memorandumul cu privire la Master Planul General de Transport al României, document prin care s-a stabilit un necesar total de finanţare de 45,45 miliarde de euro până în 2030 pentru proiecte de infrastructură rutieră, feroviară, navală şi aeriană.