Statutul personalului feroviar a fost adoptat în Parlament. Ceferiştii se pot pensiona cu cinci ani mai devreme din 2021
„Acest vot este expresia eforturilor tuturor angajaților din calea ferată de la primul angajat până la top managementul companiilor din transportul feroviar. Este rezultatul dialogului permanent pe care l-am promovat cu liderii sindicali, patronate și administrație”, a adăugat ministrul Transporturilor.
El a menţionat că de astăzi, mai sunt câteva etape și Statutul va fi publicat în Monitorul Oficial.
Plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de lege privind Statutul Personalului Feroviar (Pl-x 37/2017) cu 203 voturi pentru, 2 voturi împotrivă și 86 de abțineri. Documentul urmează să fie înaintat președintelui României pentru promulgare.
În urma dezbaterilor anterioare din Comisia de de Muncă și Protecție Socială a Camerei Deputaților, articolul care reglementează reducerea cu 5 ani a vârstei standard de pensionare pentru personalul feroviar a trecut, urmând să se aplice din anul 2021. La acest articol, stagiul obligatoriu de cotizare a fost stabilit la 30 de ani, potrivit Feredaţiei Mecanicilor de Locomotivă.
De asemenea, articolul care stabilește coeficienții de ierarhizare în funcție de nivelul de studii a trecut într-o formă similară cu cel propus de sindicalişti și preluat din Contractul Colectiv de Muncă Unic la nivelul Ramurii Transporturi 2008-2010 (art.41).
Articolul care prevedea reducerea cu 10 ani a vârstei de pensionare pentru funcțiile cu responsabilități în siguranța circulației a fost înlocuit cu un articol care dă posibilitate Guvernului să încadreze, prin hotărâre, noi funcții din calea ferată în grupe de muncă (specială și deosebită), în urma unor determinări.