Ministrul Transporturilor: Sunt mândru că nava de semnalizare pe Dunăre Concordia EU 2019 a fost construită la Giurgiu

Economica.net
26 03. 2019
dunare_37244200

„Astăzi, nava de semnalizare Concordia EU 2019 şi-a primit botezul şi de fiecare dată când o vom revedea ne va reaminti că este unul dintre rezultatele înţelegerii ce există între statele membre ale UE. Evenimentul de astăzi este o dovadă a colaborării excelente între toate părţile implicate în sprijinirea dezvoltării transportului durabil, dar şi un rezultat al strategiei UE pentru regiunea Dunării. Doresc să le mulţumesc colegilor de la Comisia Europeană şi Agenţia Executivă pentru Inovare şi Reţele INEA pentru sprijinul continuu concretizat prin programele de finanţare şi care au făcut posibilă coordonarea şi implicarea activă a statelor participante. Rezultatele colaborării noastre sunt deja vizibile, condiţiile de navigare pe Dunăre fiind considerabil îmbunătăţite. Acesta este doar începutul, vom continua să consolidăm colaborarea noastră astfel încât, prin demersurile noastre comune, să asigurăm transportul durabil pe Dunăre pe tot parcursul anului ca un coridor natural de transport”, a afirmat Răzvan Cuc.

El a subliniat faptul că este mândru că nava a fost realizată în întregime la Şantierul Shipyard ATG Giurgiu.

Şi comisarul european pentru transport, Violeta Bulc, a declarat că încă sunt foarte multe lucruri de făcut în acest sector şi sunt necesare strategii pe termen lung care pot permite fiecărui cetăţean să simtă beneficiile unor astfel de programe.

„Proiectul FAIRway Danube are drept scop achiziţionarea echipamentelor necesare pentru a desfăşura activităţi pilot privind serviciile hidrologice în Bulgaria, Croaţia, Ungaria, România şi Slovacia şi identificarea unor abordări inovatoare pentru reabilitarea şi modernizarea şenalului navigabil. (…) Fără activitate de transport pe Dunăre ar fi foarte greu, aşa că vă rog să vă focusaţi energia pe conectivitatea dintre graniţe”, a spus Violeta Bulc.

La eveniment a fost prezent şi directorul general al Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi, Dorian Dumitru.

„Asistăm astăzi la un moment important pentru Administraţia Fluvială a Dunării de Jos, botezul navei de semnalizare Concordia EU 2019, navă construită la Şantierul Naval ATG Giurgiu, finanţarea fiind asigurată în proporţie de 85 la sută din fonduri europene nerambursabile şi 15 la sută de la bugetul de stat. (…) Făcând o punte între trecut şi prezent, acum 80 de ani, în anul 1939, la Sulina, în prezenţa Majestăţii Sale Regele Carol al II-lea, Comisiunea Europeană a Dunării, prima instituţie internaţională cu sediul în România, la Galaţi, a predat autorităţilor din România navele tehnice care se ocupau de asigurarea condiţiilor de navigaţie pe Dunărea de Jos între Sulina şi Brăila. Cu ocazia predării navelor şi schimbării pavilionului a fost predată şi nava de semnalizare Concordia, care a funcţionat până în anul 1989. Urez noii nave Concordia EU 2019 viaţă cel puţin la fel de lungă în exploatare ca a celei vechi iar echipajului navei, să fie ferit de evenimente de navigaţie”, a declarat Dorian Dumitru.

Nava este unul dintre rezultatele proiectului FAIRway Danube, finanţat din programul Connecting Europe Facility (CEF), a fost construită la Şantierul naval Shipyard ATG Giurgiu, în 14 luni, iar contractul a avut o valoare de 3,35 de milioane de euro. Nava este dedicată activităţii de semnalizare a şenalului pe sectorul românesc de Dunăre.

Obiectivul principal al Proiectului FAIRway Danube este să implementeze Master Planul de Reabilitare şi Întreţinere a Şenalului Navigabil al Dunării şi afluenţilor săi navigabili. Scopul master planului este de a atinge şi de a asigura condiţii bune de navigaţie pe tot parcursul anului.

La eveniment au mai participat coordonatorul european de transport pentru coridorul Rin-Dunăre, fost ministru al transporturilor în Olanda, Karla Peijs, şi primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu.