Ministrul Transporturilor: Termenele de finalizare pentru toate proiectele cuprinse în programul de guvernare vor fi reanalizate
„Doresc să subliniez că pentru toate proiectele pe care le avem în programul de guvernare vor fi reanalizate toate termenele şi am cerut CNAIR, CFR şi Metrorex să îmi prezinte săptămânal grafice cu progresele fizice şi financiare cu privire la implementarea acestor proiecte de transport. Pentru proiectele de infrastructură de transport pe care le-am asumat că vor fi finalizate până la sfârşitul anului, respectiv tronsoanele de autostradă Lugoj – Deva şi tronsoanele 3 şi 4 Sebeş – Turda, ca şi pentru drumurile naţionale şi variantele de ocolire, aici sunt 273 de kilometri de drumuri naţionale şi 45 de kilometri de variante de ocolire – vom impune o monitorizare permanentă în teren pentru a preîntâmpina absolut orice fel de întârziere, o monitorizare la care voi participa atât eu personal, cât şi toţi colegii din subordine”, a spus ministrul, la dezbaterile din comisiile pentru buget-finanţe din Camera Deputaţilor şi Senat pe proiectul pe buget al MT pe 2017.
Programul de guvernare al PSD include o autostradă prin Sudul României, care să unească Timişoara cu Bucureşti. Partidul condus de Liviu Dragnea readuce astfel în actualitate Autostrada Sudului, propusă încă din 2004, pe traseul Bucureşti – Alexandria – Craiova – Lugoj.
Potrivit lui Răzvan Cuc, aceste măsuri au ca principal scop finalizarea infrastructurii de transport, atât de necesară, dar şi creşterea absorbţiei de fonduri europene, „una destul de precară anul trecut”.
„Un alt aspect deloc de neglijat este cel legat de generarea de noi locuri de muncă în domeniul construcţiilor, cu impact direct pentru economia naţională, odată cu dezvoltarea de şantiere pentru implementarea infrastructurii de transport. Sunt convins că sumele destinate sectorului de transport au un triplu beneficiu: pe de o parte dezvoltă infrastructura de transport, un veritabil motor al economiei, în al doilea rând stimulează sectorul de construcţii şi al materialelor de construcţii din România şi, nu în ultimul rând, toate aceste sume se întorc în economie prin salarii, TVA, dar cresc şi beneficiile pentru cetăţeni prin crearea de noi locuri de muncă pe care le generează aceste proiecte”, a susţinut Cuc.
Ministerul Transporturilor are prevăzut pentru anul 2017 un buget de 13,761 miliarde de lei, în creştere cu 60,33% raportat la execuţia preliminată pe 2016, care a fost de 8,583 miliarde de lei.