Ministrul Transporturilor: Ţin cu dinţii la valoarea CFR Marfă
„Atunci când am început această privatizare, am spus că eu voi ţine cu dinţii la preţul de 180 de milioane de euro minim, pentru cele 51% din acţiuni. Nu abdic de la această idee. Nu va intra niciunul dintre investitori în posesia CFR Marfă decât după ce va plăti în conturile statului român această sumă minimă. (…) Am rugămintea de a fi de acord că anumite discuţii, care se poartă acum cu competitorii, sunt discuţii secrete până în momentul în care se va stabili un învingător. Vreau să vă rog să admiteţi că este o procedură în desfăşurare. În această perioadă se desfăşoară negocierea cu participanţii rămaşi în această cursă, şi multe lucruri despre această negociere, în afară de faptul că eu nu ştiu, nu pot fi spuse, până în momentul în care această negociere se finalizează”, a declarat Relu Fenechiu.
În ceea ce priveşte ştergerea datoriilor CFR Marfă, ministrul a subliniat că miercuri a fost aprobată în şedinţă de Guvern conversia datoriilor în acţiuni, în urma adoptării unei ordonanţe care va fi publicată în Monitorul Oficial. „Dar sunt câteva chestiuni pe care le-am auzit spuse pe postul dumneavoastră de televiziune şi vreau să le precizez pentru că nu e bine să existe astfel de îndoieli. În primul rând, tot ieri, într-o emisiune a dumneavoastră, am văzut că de două zile făcusem ştergerea datoriilor, ceea ce este complet fals. Conversia datoriilor în acţiuni s-a aprobat astăzi în şedinţă de Guvern, în urma adoptării unei ordonanţe care va fi publicată probabil mâine, în Monitorul Oficial. Dincolo de toate astea, această conversie a datoriilor în acţiuni, eu vă pot pune la dispoziţie multiplele comunicate, conferinţe de presă pe care le-am făcut, a fost un anunţ public, transparent, şi toată lumea, care a vrut să-l ştie, l-a ştiut. De fapt, şi în strategia de privatizare, care este un document public, scrie că această companie va fi vândută fără datorii. Avem aprobarea de la DG Competition, avem pe ordonanţa de urgenţă viza Consiliului Concurenţei”, a explicat şeful de la Transporturi.
Acesta a precizat că în strategia de privatizare a anunţat că CFR Marfă va fi vândută fără datorii. „În strategia de privatizare am anunţat că CFR Marfă va fi vândută fără datorii, că vor fi şterse datoriile către statul român. Toţi competitorii care au participat, sau care au dorit să participe la această privatizare, au pornit de la această realitate. Nu am putut să facem până acum această procedură, pentru că dacă am fi şters datoriile acum cinci luni, când ne-am apucat de privatizare, până acum mai erau datorii, şi noi trebuie să avem datoriile zero sau aproape de zero în momentul privatizării”, a adăugat ministrul Transporturilor.
Întrebat dacă CFR Marfă a înregistrat în primele patru luni ale acestui an pierderi de 20 milioane de euro, Fenechiu a menţionat că „nu am făcut o socoteală că sunt 20 de milioane de euro”. „Pot să vă spun că anul trecut a avut 450 milioane de lei pierdere. Dacă în primele şase luni sunt doar 20 de milioane de euro, înseamnă că este un mare pas. Dacă CFR Marfă nu ar fi fost privatizată, şi eu aş mai fi reuşit să o gestionez împreună cu managementul privat actual, la anul am fi fost pe profit cu această companie”, a subliniat ministrul.
Potrivit acestuia, preţul pentru CFR Marfă a fost stabilit în baza unor calcule şi analize făcute de specialişti. „Am auzit voci publice care spuneau că preţul CFR este teribil de mic. În aceste condiţii, ar fi trebuit să fie coadă la cumpărarea CFR Marfă şi să avem 100 de companii care să se bată să ajungem la cele două miliarde de euro de care vorbea doamna Anca Boagiu (n.red. – fostul ministru al Transporturilor). Să ştiţi că nu Fenechiu poate să stabilească un preţ al unei companii. Acest preţ este stabilit în baza unor calcule şi analize laborioase făcute de oameni care se pricep, iar la acest preţ care s-a stabilit au putut să se prezinte trei companii, din care au rămas două. Eu vă pot garanta că toate marile companii de transport feroviar de marfă din Europa au ştiut de această privatizare. M-am întâlnit personal cu toţi miniştrii transporturilor din statele membre ale UE, iar la Consiliul de Miniştri am avut ocazia să anunţ public că România privatizează CFR Marfă. Le-am dat şi materiale în acest sens, iar reprezentanţii noştri la Bruxelles au comunicat pe toate canalele. Am primit peste 14 cereri de interes pentru această privatizare, dar la licitaţie nu s-au prezentat decât trei participanţi. Eu consider că ar trebui să vedem şi să aşteptăm finalitatea acestui proces”, a mai adăugat ministrul Transporturilor.
Guvernul a adoptat miercuri o ordonanţă de urgenţă prin care a stins parţial datoria companiei CFR Marfă către CFR SA cu suma de peste 28 milioane de euro (peste 127,4 milioane de lei), pentru a creşte atractivitatea companiei la privatizare. „Ordonanţa de Urgenţă adoptată de Guvern urmăreşte o echilibrare economico-financiară a CFR Marfă în vederea creşterii atractivităţii la privatizare. Caracterul de urgenţă este dat de necesitatea de a îndeplini obiectivele asumate prin înţelegerile cu FMI. În esenţă, prin aplicarea Ordonanţei, se stinge parţial datoria pe care CFR Marfă SA o are de achitat către CFR SA cu suma de 127.412.327 lei”, arată un comunicat al Guvernului.
Privatizarea CFR Marfă se realizează printr-o procedură de vânzare de acţiuni prin metode combinate cu criterii de precalificare, constând în negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, urmată de licitaţie cu ofertă în plic pentru un pachet majoritar de 51% din capitalul social al companiei.
În data de 20 iunie, ora 11,00, la sediul MT, Comisia de Privatizare va proceda la deschiderea plicurilor cu documentele ofertanţilor prezenţi şi va stabili câştigătorul.
Aceasta este a doua tentativă de privatizare a CFR Marfă după ce, într-o primă fază, toate ofertele au fost respinse pentru că, potrivit Ministerului Transporturilor, erau incomplete.