Ministrul Transporturilor: Tronsonul Sălişte-Cunţa va rămâne închis cât timp vor cere procedurile de siguranţă
Întrebat până când va rămâne închis lotul 3 al Autostrăzii Orăştie – Sibiu, ministrul a răspuns: ‘Aici o să mă prevalez de faptul că nu sunt politician şi o să vă dau răspuns de tehnician – va sta închis atât timp cât vor cere procedurile de siguranţă şi procedurile pentru stabilire’.
‘Nu este un secret: nu se poate lua o decizie politică în care cineva să dea drumul la circulaţie. Sunt nişte analize care se fac, s-au prelevat probe, s-au luat carotele, s-au dus la laborator şi se lucrează – în această expertiză – şi la soluţia tehnică. Fără soluţie tehnică, nu putem să ne asumăm riscul să pornim ca, după câteva luni, să constatăm următoarele crăpături şi să o ţinem aşa într-un lanţ infinit. Este o problemă de responsabilitate şi responsabilitatea se face cu paşi mici şi legali’, a explicat noul şef de la Transporturi.
Dan Costescu a precizat că un termen limită pentru remedierea acestei situaţii poate fi stabilit doar după finalizarea studiilor.
‘Acel termen limită pentru remedierea situaţiei de pe Sibiu – Orăştie poate să survină după ce s-au făcut studiile. Noi avem şi clima pe care o avem. Nu putem să lucrăm tot anul… Este foarte important şi ar fi ruşinos pentru mine, ca inginer, înainte de a vedea expertiza geo, studiile propuse de specialişti (să vorbesc despre termen – n. r.). Ce vă pot garanta, este că nu există niciun moment de pauză. Mostrele luate sunt analizate şi ele se vor muta foarte curând de pe masa laboratoarelor pe masa proiectanţilor, pentru soluţie. În momentul în care am soluţie, pot să-mi fac celelalte elemente de deviz, de listă de materiale şi, practic, de lucrări pe care mi le planific şi voi putea da un termen’, a spus el.
Ministrul Transporturilor a admis că anul 2015 se va încheia cu mai puţini kilometri de autostradă, însă a subliniat că aceştia sunt siguri şi se poate circula pe ei.
‘Sunt mai puţini kilometri de autostradă, dar sunt acei kilometri care sunt siguri, se poate circula pe ei. O să remediem şi această problemă (lotul 3 al Autostrăzii Orăştie-Sibiu – n. r.) şi vom reda circuitului aceşti kilometri de autostradă. Trebuie făcute studiile şi trebuie luate măsurile separat pe fiecare situaţie, pentru că studiile geo în acea zonă diferă foarte mult, nu de la un kilometru la altul, ci de la 100 de metri la alta, iar atunci soluţiile vor fi diferite’, a menţionat Costescu.
Referitor la o eventuală întâlnire cu constructorul italian Salini Impregilo, oficialul de la Transporturi a atras atenţia că ‘trebuie analizat foarte clar cât putem să ne implicăm la nivel de ministru şi de secretar de stat în activitatea lor şi să nu încercăm să le deranjăm acel mers normal al lucrurilor’.
‘Asta nu înseamnă în niciun caz că ei pot fi lăsaţi să scape lucrurile de sub control’, a dat asigurări acesta.
În ceea ce priveşte autostrăzile, Dan Costescu a afirmat că acestea sunt ‘prioritatea nr. 1 a României la nivel de public’.
‘Eu nu sunt politician, cum am mai spus, sunt tehnician. Dar, asumându-mi o poziţie care are şi legătură cu politica, o să adopt criteriile politicienilor. Este foarte important contractul social, este foarte important ce-şi doresc oamenii, cetăţenii, societatea civilă şi autostrăzile sunt prioritatea nr. 1 a României la nivel de public’, a precizat ministrul.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a impus constructorului autostrăzii Orăştie – Sibiu, Salini Impregilo, să refacă porţiunea de 200 – 300 de metri din corpul de autostradă unde au apărut degradările, prin demolare şi reconstrucţie în conformitate cu proiectul tehnic aprobat, informa, la mijlocul lunii trecute, companie.
‘Decizia demolării a fost luată pentru a identifica exact cauza apariţiei fisurii, mai ales având în vedere că antreprenorul (Salini Impregilo – n. r.) a avut şi calitatea de proiectant în cadrul contractului de lucrări. Lucrarea este încă în garanţie şi, astfel, valoarea de remediere a defectelor va fi suportată în totalitate de către antreprenor. În ultima vreme, acest proiect atât de discutat a generat apariţia în spaţiul public a numeroase idei, observaţii, comentarii şi chiar acuze, toate îndreptăţite în mare parte, pentru că este vorba despre un proiect important, este vorba despre siguranţa cetăţeanului. Este un proiect început încă din 2011 – 2012’, declara atunci directorul general al CNADNR, Narcis Neaga.
Proiectul Autostrăzii Orăştie – Sibiu, ca parte a Reţelei de Transport Trans-Europene (TEN-T CORE), prevede construirea a 82,07 km de autostradă care leagă cele două oraşe. Comisia Europeană a decis, în septembrie 2011, finanţarea acestui proiect cu 510 milioane de euro din Fondul de Coeziune.
Autostrada a fost împărţită în 4 loturi de punere în aplicare. Loturile 1 şi 2, având lungimea de circa 44 km, au fost deschise traficului în 2013. Loturile 3 şi 4 au fost deschise traficului în 2014. Lotul 3, de aproximativ 22 de kilometri, este cel unde au fost identificate fisuri în structura de drum.
În data de 3 septembrie, CNADNR a anunţat închiderea circulaţiei rutiere pe Autostrada A1 Orăştie – Sibiu începând din 7 septembrie, la 10 luni de la inaugurarea acesteia, între Nod rutier Sălişte (km 270+020) – Nod rutier Cunţa (km 292+455), în vederea remedierii degradărilor constatate la km 275+650 al autostrăzii.
Potrivit companiei, lucrările de remediere vor fi realizate de constructor pe propriul risc şi pe cheltuiala acestuia în condiţiile în care aceste defecţiuni au fost determinate de execuţia necorespunzătoare a lucrărilor de către antreprenor şi nu de alunecările de teren.