Ministrul Transporturilor vrea proceduri mai flexibile la achizițiile publice, prin care să elimine un „soi de șantaj” al constructorilor

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a vorbit vineri la Timișoara despre modificarea legislației achizițiilor publice, pentru ca procedurile să devină mai flexibile, dar în acord cu reglementările Comisiei Europene. Oficialul guvernamental a acuzat un "soi de șantaj" din partea constructorilor. După ce câștigă contracte, aceștia ar solicita prelungirea lor, fiind conștienți că dacă vor fi reziliate, vor fi întârzieri și mai mari în derularea proiectelor.
Anemona Andone - vin, 21 ian. 2022, 15:21
Ministrul Transporturilor vrea proceduri mai flexibile la achizițiile publice, prin care să elimine un

„Îmi doresc să lucrez la tot cadrul legislativ legat de achiziții publice. Orice modificare pe care am putea să o facem trebuie să fie în acord cu Comisia Europeană”, a subliniat Grindeanu.

Acesta a vorbit despre modificări în contextul întârzierilor și blocajelor de pe contractele în derulare ale Ministerului Transporturilor, dar și ale autorităților locale.

Mai exact, Grindeanu a menționat un soi de șantaț pe care companiile îl fac asupra beneficiarului, după ce se câștigă un proiect. El a dat ca exemplu proiectul modernizării Centurii de Sud a Timișoarei, cu un stadiu de realizare de sub 50%. „După contractul cu noi, trebuiau să termine în martie, au depus prelungiri până în decembrie”, a spus Grindeanu.

El a adăugat că unii constructori se gândesc că un ministru, director general sau primar nu ajunge să rezilieze un contract pentru că știu că reluarea licitațiilor ar întârzia și mai mult proiectul. „Dacă ne-am apuca să reziliem contractul pentru centura sud, lucrările se vor opri, mai durează un an și ceva să avem un câștigător, iar unii constructori știu acest lucru, de aceea vă spun că există un soi de șantaj”, a detaliat Grindeanu.

Vicepremierul a adăugat că se caută răspunsuri legale, pentru eliminarea acestui „soi de șantaj”. „Se lucrează la acest lucru, în acord cu reglementările europene. Îmi doresc o procedură mai flexibilă, care să asigure transparență, să respecte regulile CE și să nu dea loc la interpretări”, a conchis ministrul Transporturilor.

Te-ar mai putea interesa și
BNR vorbește oficial despre cursul de schimb optim.  Ce și cum decide banca centrală legat de cursul de schimb valutar
BNR vorbește oficial despre cursul de schimb optim. Ce și cum decide banca centrală legat de cursul de schimb valutar
Leonardo Badea, prim-viceguvernator al Băncii Naționale a României (BNR) tratează, într-un amplu material de analiză, problema cursului de schimb valutar și cea a deciziilor pe care o bancă......
Firma Irinei Rimes a avut afaceri de 2,2 milioane lei şi marjă de profit net de peste 77% cu un salariat
Firma Irinei Rimes a avut afaceri de 2,2 milioane lei şi marjă de profit net de peste 77% cu un salariat
Irina Music, firmă deţinută integral de cântăreața Irina Rimes, a avut o cifră de afaceri netă de 2,2 milioane de ...
DNA îl contrazice pe Anastasiu în privința calității acestuia în dosarul de mituire a unei funcționare ANAF. „Ambii acționari ai Eurolines au fost martorii denunțători, deți doar unul a semnat denunțul”
DNA îl contrazice pe Anastasiu în privința calității acestuia în dosarul de mituire a unei funcționare ANAF. „Ambii ...
Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis, sâmbătă, că, în februarie 2018, celor doi reprezentanţi ai societăţii ...
Intel abandonează proiectul de producție de cip-uri în Germania și Polonia și va continua concedierile
Intel abandonează proiectul de producție de cip-uri în Germania și Polonia și va continua concedierile
Intel a anunțat noi măsuri în planul său de redresare și de reduceri de cheltuieli. Compania abandonează planurile ...