Ministrul Turismului: Primul an în care a fost bugetată activitatea de salvamar. În Mamaia, nu au ieşit pe plajă, nefiind încheiate procedurile
Mircea Titus Dobre a declarat vineri, la Neptun, că bugetul pentru activitatea de salvamar a fost bugetat din timp, faţă de anii trecuţi.
“Cred că este primul an în care s-a bugetat din timp această activitate faţă de anii trecuţi în care se uita, de fapt, să se dea bani, dar cred că primul pas s-a făcut pentru că autorităţile publice locale din judeţul Constanţa au primit banii din timp ca să intre şi să facă această achiziţie pentru serviciul de salvamar. (…) Este o chestiune pe care sper să o rezolvăm în partea de lege a turismului, pentru că acolo avem şi activităţiile de salvamar, salvamont şi salvaspeo”, a afirmat ministrul.
El a mai spus că săptămâna viitoare reprezentanţii Direcţiei de Autorizare şi Control din minister vor merge să certifice plajele turistice, spunând că acestea nu vor putea fi certificate dacă nu au salvamari.
“Eu am vorbit cu cei de la Direcţia de autorizare şi control din Ministerul Turismului, i-am întrebat chiar săptămâna aceasta, la începutul săptămânii, dacă s-au dus să certifice plajele turistice şi mi-au zis că urmează săptămâna viitoare să intre pe teren şi să le certifice. Nu se pot certifica dacă nu au salvamari, asta este clar. În primul rând, trebuie să existe salvamarii ca să poată să fie certificate şi aceste plaje”, a afirmat Mircea Titus Dobre.
El a mai declarat că este în lucru o lege a turismului, speră ca aceasta să intre în dezbatere publică săptămâna viitoare, propunându-şi totodată propunându-şi ca acest domeniu să devină o prioritate naţională.
“Legislaţia în turism nu a mai fost actualizată de cel puţin 15 ani. Lucrăm la o lege a turismului, ea va intra dezbatere publică probabil săptămâna viitoare. Va fi un proiect de lege asumat de guvern, ulterior va fi aprobat de Parlamentul României pentru că este o lege foarte importantă şi trebuie dezbătută cât mai atent şi cât mai în detaliu. Vreau ca turismul, în general, să devină un domeniu strategic, nu numai pe hârtie, cum este acum, ci să devină şi în realitate un domeniu strategic şi mai mult decât atât o prioritate naţională pentru că eu cred că turismul şi agricultura sunt principalele domenii de activitate care pot aduce venituri foarte mari în PIB-ul României”, a mai spus ministrul Turismului, conform News.ro.
Mircea Titus Dobre a fost prezent, vineri, la prima conferinţă internaţională a evaluatorilor de servicii medicale din România, care se desfăşoară între 1 şi 3 iunie, la Neptun.
Salvamarii din Mamaia şi Constanţa nu au ieşit pe plajă de la 1 iunie, când începe sezonul de îmbăiere, deoarece nu au fost finalizate toate formalităţile legale, ei spunând însă că sunt pregătiţi să o facă imediat după ce procedurile necesare vor fi încheiate, atunci când îşi vor lua în primire posturile.
Potrivit Primăriei Constanţa, procedura de licitaţie pentru achiziţia serviciului de salvamar şi prim-ajutor pentru plajele din Constanţa şi Mamaia a fost încheiată.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei Constanţa, în urma încheierii procedurii de licitaţie pentru achiziţia serviciului de salvamar şi prim-ajutor pentru plajele din Constanţa şi Mamaia a fost desemnată câştigătoare Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din Românie, cea care s-a ocupat de acest serviciu şi în ultimii ani.
Cu toate acestea, mai trebuie semnat contractul între Primărie şi ANSPSR, după care salvamarii pot intra pe plaje.
Valoarea acestui contract este de aproximativ 2,6 milioane de lei, iar pentru prima oară vor fi asigurate serviciile de salvamari şi în extrasezon, spun reprezentanţii Primăriei Constanţa.
Primarul Decebal Făgădău spune că acesta este primul an în care procedurile de achiziţie se derulează conform noii legii, o procedură care din punct de vedere al autorităţilor locale este mai laborioasă, mai lungă.
Astfel, în perioada de sezon, lunile iunie, iulie şi august, aproximativ 90 de salvamari se vor afla pe plaje din Mamaia şi Constanţa, în capetele de sezon numărul acestora va fi mai scăzut, iar între octombrie şi aprilie vor fi 10 salvamari care vor asigura permanenţa pentru situaţiile de urgenţă, ei putând fi solicitaţi ori de câte ori este nevoie.