„Cota de TVA de 5% a fost extinsă pentru întreg sectorul de turism, pentru servicii precum cazarea în regim hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping. De aceeaşi cotă redusă beneficiază şi serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea, precum şi bazele sportive utilizate în scop turistic. Această măsură a fost bine primită de industrie şi sper că hotelierii şi ceilalţi patroni din domeniu îşi vor organiza activitatea în aşa fel încât această reducere de TVA să se simtă şi în buzunarul consumatorului final, principala noastră preocupare fiind, de altfel, turistul român”, a precizat Bogdan Trif.
Acesta a arătat, totodată, că o altă măsură care vine în întâmpinarea stimulării investiţiilor în turismul balnear presupune eliminarea redevenţelor pentru utilizarea apelor geotermale şi apei minerale naturale utilizate pentru consumul publicului.
„Eliminarea redevenţei va contribui la creşterea încasărilor pentru operatorii economici din domeniu, ceea ce se va traduce în investiţii în întreţinerea şi dezvoltarea structurilor turistice. Într-un final, cei care vor beneficia de aceste măsuri vor fi turiştii care vor avea parte de servicii de o calitate superioară, fără să fie nevoie de o creştere a tarifelor”, a subliniat ministrul Turismului.
Guvernul a adoptat, în şedinţa din 5 octombrie, reducerea TVA la 5% în domeniul turismului, pentru cazare, servicii de restaurant şi catering, dar şi pentru utilizarea facilităţilor sportive, a parcurilor de distracţii şi recreative, precum şi eliminarea redevenţei pentru apa geotermală şi apa minerală naturală, utilizată la buvetele publice.