Matolcsy a spus, într-o emisiune a realizatorului CNN Richard Quest, că Ungaria se află în inima unui nou centru de atracţie pentru comunitatea mondială de afaceri.
Pentru reducerea deficitului bugetar, guvernul a folosit „un număr mare de măsuri economice neconvenţionale”, a arătat Matolcsy, explicând că Ungaria a fost prima ţară din Uniunea Europeană care a introdus o taxă pentru bănci.
După ce menţionat şi alte măsuri adoptate de guvern, printre care naţionalizarea fondurilor private de pensii, oficialul ungar a precizat că Ungaria are un program de convergenţă aprobat de Comisia Europeană.
„Prin definiţie asta înseamnă că starea finanţelor publice este în ordine. Deci s-a încheiat…criza s-a încheiat”, a subliniat Matolcsy.
Moderatorul emisiunii a menţionat faptul că economia Ungariei s-a contractat cu peste 1% în primele trei luni, faţă de trimestrul anterior, înregistrând cea mai slabă performanţă din Uniunea Europeană.
„Desigur, dar dacă analizezi evoluţia din trimestrul patru a economiilor UE, creşterea PIB-ului ungar a fost una dintre cele mai bune. Este o perioadă de tranziţie pentru economia Ungariei”, a spus Matolcsy.
Ministrul a insistat că economia Ungariei îşi va reveni anul viitor.
„Vom avea o creştere economică solidă anul viitor. Acest an este puţin riscant, aveţi dreptate”, a spus Matolcsy.
Întrebat de ce analiştii afirmă că Ungaria nu se află pe direcţia corectă, iar măsurile aplicate nu au fost alese cu înţelepciune, Matolcsy a recunoscut că guvernul „este intens criticat pentru măsurile neconvenţionale, dar că autorităţile au fost nevoite să fie inovative, creatoare”.
Quest a apreciat că măsurile au fost prea inovative şi creatoare şi i-a reamintit că analiştii susţin că economia ungară se află pe o direcţie greşită care ar putea duce ţara la dezastru, dar Matolcsy a respins aceste opinii ca fiind un nonsens.
„Povestea ungară, exemplul ungar va fi un succes în termen de un an”, a insistat Matolcsy.
Între factorii negativi menţionaţi de realizatorul CNN se află creşterea economică lentă, şomajul ridicat, deficitul bugetar administrat prin măsuri de faţadă şi o cotă unică care a redus baza de impozitare.
Matolcsy a parafrazat un proverb potrivit căruia toate monedele au două feţe şi a enumerat scăderea nivelului datoriei publice, nivelul sustenabil al deficitului bugetar, cu mult sub 3% din PIB, mai multe locuri de muncă în economie şi tranziţia către creştere economică, potrivit Portfolio.
În privinţa independenţii băncii centrale, cerută de autorităţile europene, ministrul a arătat că amendamentele la legea acestei instituţii urmează să fie aprobate în Parlament până la sfârşitul lunii iunie.
Matolcsy a apreciat totodată că Europa Centrală va fi viitorul centru de atracţie pentru comunitatea internaţională de afaceri, urmând să înlocuiască centura sudică a zonei euro, iar Ungaria se va afla chiar în inima acestui centru.