Ministrul Ungar al Economiei: FMI nu este comandantul nostru
„Suntem într-o relaţie de familie cu FMI. Suntem acţionari la FMI, aşa că instituţia nu este comandantul nostru. Suntem acţionari minoritari, dar acţionari şi, de asemenea, membri UE. Nu ne milogim pentru bani, nu trebuie să fim forţaţi. Suntem o familie, avem dreptul la un program preventiv de sprijin”, a spus Matolcsy, audiat în comisia de buget a Parlamentului.
Există unele aspecte asupra cărora executivul este de acord cu argumente aduse de Uniunea Europeană şi FMI, în timp ce altelele nu sunt acceptabile. Restructurarea unor companii de stat este în interesul Ungariei, a adăugat Matolcsy, dar disputa pentru schimbarea sistemului de taxe este generată de interesele altor state din cauza competiţiei.
„Există dezbateri în fiecare familie. Suntem rude, nu este un sistem feudal. Ungaria are nevoie de un program preventiv, nu de banii germanilor sau austriecilor”, a spus el.
Ministrul a admis în timpul discuţiilor că există riscuri serioase pentru bugetul din acest an.
UE a declanşat procedurile de deficit excesiv împotriva Ungariei. Guvernul de la Budapesta are una sau două luni la dispoziţie pentru a convinge Bruxelles-ul că va menţine deficitul bugetar sub 3% din PIB în acest an. UE estimează că Ungaria va avea un deficit de 3,25% în acest an, iar dacă autorităţile ungare nu reuşesc să respecte recomandările UE pot pierde accesul la fonduri de coeziune anul următor.
Ungaria vrea să-şi asigure un acord preventiv de finanţare de la FMI şi UE, însă discuţiile au fost îngreunate din cauza unor legi adoptate de Ungaria, în pofida opoziţiei UE.