Minorităţile pun condiţii pentru a susţine cabinetul Ungureanu

Deputatul Nicolae Păun a declarat, joi, că parlamentarii minorităţilor "susţin condiţionat" Guvernul Ungureanu, condiţiile fiind creşterea pensiilor şi a salariilor din mai şi îmbunătăţirea mediului de afaceri şi că, dacă nu se respectă aceste cerinţe, sunt dispuşi să voteze prima moţiune de cenzură.
Economica.net - joi, 09 feb. 2012, 07:40

Minorităţile naţionale i-au dat emoţii premierului desemnat Mihai Răzvan Ungureanu. Grupul format din 17 deputaţi şi-a anunţat decizia în ceea ce ce priveşte susţinerea cabinetului Ungureanu chiar înainte de a începe şedinţa comună.

Potrivit deputatului Nicolae Păun, parlamentarii minorităţilor „susţin condiţionat” Guvernul Ungureanu, condiţiile fiind creşterea pensiilor şi a salariilor din mai şi îmbunătăţirea mediului de afaceri. Dacă nu se respectă aceste cerinţe, sunt dispuşi să voteze prima moţiune de cenzură.

Deputatul Aurel Vainer, care reprezintă Federaţia Comunităţilor Evreieşti, a declarat, la rândul său, că grupul minorităţilor a decis să susţină la votul de învestitură Cabinetul Ungureanu, dar acest lucru nu exclude şi atitudini personale ale unora dintre deputaţii grupului.

Susţinem acest guvern, urmând ca pe parcurs să ne realizăm condiţiile pe care le-am spus, prima fiind creşterea nivelului de trai, a pensiilor şi salariilor. Este decizia la nivel de grup, dar asta nu exclude şi atitudini personale„, a spus Vainer.

Întrebat dacă la reuniunea grupului au fost deputaţi care au anunţat că vor vota împotriva noii formule de guvern, el a precizat că „au fost voci care au spus ce au avut de spus, dar nu s-au făcut demarcaţii la nivelul grupului”.

„La noi este un dialog foarte deschis, au fost voci care au spus ce au avut de spus, dar nu s-au făcut demarcaţii, ne menţinem unitatea de grup”, a spus Vainer. El a precizat că nu poate să spună ce mandat a primit fiecare deputat al grupului din partea organizaţiilor pe care le reprezintă, însă organizaţia sa l-a împuternicit să voteze pentru învestirea Guvernului.

De altfel, deputatului care reprezintă comunitatea germană, Ovidiu Ganţ, i s-a cerut să nu participe la votul privind învestirea guvernului Ungureanu de către Forumul Democrat al Germanilor din România. „Ovidiu Ganţ nu va participa la votul de învestitură. Având în vedere situaţia destul de complicată în care se află România, am convocat conducerea FDGR şi am analizat această chestiune. Hotărârea s-a luat în unanimitate şi recomandarea noastră pentru Ovidiu Ganţ a fost de a nu vota acest guvern”, a declarat preşedintele FDGR, Klaus Johannis, primar al Sibiului, citat de către Agerpres.

Anterior, deputatul Nicolae Mircovici declarase că există nemulţumiri în rândul minorităţilor pentru faptul că în coaliţie deciziile nu au fost în consonanţă cu punctele de vedere ale minorităţilor, iar joi fiecare reprezentant al acestui grup ar putea să voteze cum i-a cerut minoritatea din care face parte.

Grupul minorităţilor se întâlneşte la ora 10.00 pentru a discuta şi a lua o decizie în legătură cu învestirea Guvernului. Dacă în alte situaţii, deşi existau puncte de vedere diferite, decizia luată de grup era respectată de toţi reprezentanţii minorităţilor, acum este posibil să se întâmple ca fiecare deputat să voteze aşa cum i-a cerut minoritatea din care face parte, a spus Mircovici, pentru Mediafax.

El a precizat că minorităţile au fost de acord cu măsurile de austeritate sub rezerva unor contramăsuri economice, precum Legea holdingului, iar acest lucru nu s-a întâmplat.

„Există în rândul minorităţilor unele neîmpliniri, nemulţumiri, unele decizii luate de guvern nu au fost în consonanţă cu punctele noastre de vedere. Am susţinut măsurile de austeritate, dar sub rezerva luării unor contramăsuri economice cum ar fi Legea holdingului, dar acestea nu au fost luate„, a mai spus Mircovici.

Liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, declara marţi că parlamentarii grupului nu au ajuns la o hotărâre privind susţinerea Cabinetului Ungureanu, aceasta urmând să fie luată înainte de votul de învestitură din plen.

În plus, conducerea Uniunii Armenilor, reunită miercuri, a decis ca, la şedinţa din plen, armenii „să aibă o poziţie proprie, să nu mai voteze ca grup al minorităţilor”.

„Astăzi s-a reunit Colegiul Director şi reprezentanţii filialelor, hotărând în unanimitate cum va vota deputatul armean Varujan Pambuccian. Nu pot să vă spun ce s-a hotărât, se va vedea în Parlament, dar repet, a fost unanimitate. M-am abţinut de la vot eu, ca membru PNL,  şi dl. Pambuccian, care solicita mandatul. Fiecare reprezentant al minorităţilor va vota separat, după cum îi dictează conştiinţa sau alte dicteuri, personale”, a declarat Varujan Vosganian, potrivit dcnews.

Pentru a fi învestit, Guvernul propus de Ungureanu trebuie să primească votul majorităţii de 232 de parlamentari.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde de lei, adică aproape 33 de miliarde de euro, potrivit notei de fundamentare......
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu va fi însoțită de măsuri compensatorii
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu ...
Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) lansează un apel urgent către Guvernul României în ceea ce priveşte ...