Minsk plus: Merkel şi Hollande vin la Moscova cu protocolul de la Minsk reînnoit

Economica.net
06 02. 2015
1379058616_victory_square_96882600

La baza acestui plan, după cum s-a aflat, stă protocolul de la Minsk, care a fost adaptat la schimbările survenite în ultima jumătate de an în estul Ucrainei, într-un demers comun al Berlinului şi Parisului, pe fondul îngrijorărilor acestora în legătură cu posibilitatea ca SUA să înceapă să livreze arme letale Kievului, ceea ce, în opinia multor experţi europeni, nu doar că ar complica situaţia din estul ucrainean, ci ar putea duce chiar la un război nuclear.

Protocolul de la Minsk, în 12 puncte, a fost semnat de autorităţile de la Kiev, de reprezentanţii separatiştilordin Lugansk şi Doneţk, cu medierea Rusiei, sub auspiciile Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), , scrie Agerpres.

Documentul prevede un armistiţiu şi schimbul de prizonieri, precum şi o serie de înţelegeri politice, printre care angajamentul Ucrainei de a acorda un statut special pentru o serie de zone din Donbas. Pentru punerea sa în aplicare, părţile au convenit la mijlocul lunii septembrie asupra unui Memorandum, care a fost de asemenea adoptat la Minsk.

Planul franco-german, după cum a relatat iniţial Sueddeutsche Zeitung, prevedea trecerea sub controlul separatiştilor a unui teritoriu mai mare decât cel prevăzut în acordurile de Minsk, având în vedere că insurgenţii au reuşit în ultimele luni să câştige mai mult teren şi să modifice linia frontului. Mai târziu, aceeaşi publicaţie a precizat că guvernul german a dezminţit această informaţie şi că planul Merkel-Hollande are la bază acordurile din septembrie de la Minsk.

Cu toate acestea, este puţin probabil respectarea unui armistiţiu în conformitate cu vechea linia de delimitare între armata ucraineană şi insurgenţi. De aceea, la nivel diplomatic se negociază în prezent reactualizarea protocolului de la Minsk – un aşa numit ‘Minsk plus’ – ţinându-se cont de schimbările din teren.

Planul de soluţionare a conflictului din Donbas, discutat joi la Kiev de către preşedintele Franţei, Francois Hollande, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi liderul ţării gazdă, Petro Poroşenko, nu are la bază propunerile făcute de Vladimir Putin, a ţinut să sublinieze vineri adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Valeri Cialîi, pentru a înlătura orice fel de speculaţii privind înţelegeri oculte în cadrul acestor discuţii.

‘La baza acestor negocieri nu a fost niciun document al lui Putin, ci viziunea elaborată de delegaţiile şi echipele celor trei părţi – ucraineană, franceză şi germană – cu privire la transpunerea în practică a înţelegerilor de la Minsk’, a menţionat Cialâi, indicând că au fost luate în discuţie ‘propuneri concrete privind punerea în aplicare’ a acestui document.

Cu toate acestea, potrivit presei ruse, planul franco-german ia în considerare schimbarea liniei frontului în estul Ucrainei şi îngheţarea conflictului până la sfârşitul primăverii, cu condiţia ca rebelii să pună capăt ofensivei.

Kremlinul susţine că nu ştie ce conţine planul Merkel-Hollande, dar speră că va fi unul constructiv, după cum a declarat Iuri Uşakov, consilierul preşedintelui rus. Vizita surpriză a liderilor Franţei şi Germaniei la Moscova a determinat schimbări în programul şefului statului rus Vladimir Putin, care urma să plece vineri în Cerkesia (Caucazul de Nord) pentru o reuniune consacrată problemelor interetnice.