Minune: Hidroelectrica a scăzut prețul de vânzare pe bursă a energiei cu livrare în anul 2025

Hidroelectrica a scos la vânzare energie electrică de vârf cu livrare în 2025, în două pachete mici. A vândut, desigur, tot, surpriza fiind că a venit la licitație cu un preț mai mic decât la cea precedentă.
Mihai Nicuţ - lun, 30 sept. 2024, 22:21
Minune: Hidroelectrica a scăzut prețul de vânzare pe bursă a energiei cu livrare în anul 2025

Hidroelectrica a scos la vânzare în 30 septembrie pe platforma de contracte bilaterale LE Flex două  pachete de energie electrică de 5 MW orari, cu livrare în tot anul 2025, dar cu profil de livrare “vârf 1”, adică doar în perioada luni-vineri între orele 6 și 22. În total aproape 42.000 GWh, o cantitate destul de mică, similar cu ce a scos la vânzare și în trecut pentru acest produs.

Producătorul a scos la vânzare energia la un preț de 625 de lei/MWh. La fiecare licitație a primit oferte de cumpărare de la aceleași patru companii: Electrica Furnizare, Electric Planners, Nova Power and Gas și Energy Distribution Services (EDS). Pachetele au foct cumpărate de EDS, vechi client al producătorului de stat, care a oferit mai mult decât concurenții. Contractele s-au încheiat la prețuri de 642 și 643 de lei/MWh.

Foarte interesant este comportamentul producătorului de energie controlat de stat, cel mai mare din România, dar doar viitorul va putea spune dacă aceasta va fi o tendință în piață sau rămâne un incident izolat: prețul de pornire la licitație este mai mic decât cel de la licitația precedentă cu acest tip de produs. Desigur, la fel a fost și prețul de adjudecare.

Astfel, dacă acum Hidroelectrica a scos la vânzare acum energia vârf cu 625 de lei/MWh, la licitația anterioară de pe aceeași platformă pentru aceeași tip de energie cu livrare în tot anul 2025, care a avut loc la 28 august, a cerut 650 de lei și a vândut (a fost vorba despre un pachet de 5 MW) cu 694 de lei. Și atunci cumpărător a fost tot EDS,  o companie românească de trading și furnizare controlată de familia Mirea. La o licitație cu același produs ținută cu doar opt zile în urmă, la  20 august, Hidroelectrica a scos la vânzare un pachet identic, 5 MW în vârful de zi, cu livrare în tot anul 2025, cu 600 de lei/MWh și a vândut-o cu 675 de lei, cumpărător fiind tot o companie românească, Nova Power and Gas.

Înainte de aceste tranzacții din august, la finalul primăverii, pe data de 30 mai, Hidroelectrica a scos la vânzare pe aceeași platformă trei pachete de energie electrică de 5 MW orari, cu livrare în tot anul 2025, cu același profil de livrare “vârf 1”. Atunci a cerut 575 de lei/MWh și a încheiat tranzacțiile la 580 de lei/MWh.

Așadar, după mai mult timp în care a procedat invers, Hidroelectrica scade acum prețul solicitat la licitații, cel puțin pentru acest tip de energie.

Citește și: Prețul mediu spot al energiei electrice din România scade pentru a doua lună la rând

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România şi furnizează servicii tehnologice pentru Sistemul Energetic Naţional. Compania operează 187 de centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW şi, în plus, deţine un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW. De asemenea, compania deţine o cotă de 13,09% din piaţa de furnizare.

Citește și:

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ce în ce mai dificile şi că "este mai bine să presupunem că nimic nu va......
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
Albania a anunţat sâmbătă o interdicţie de un an pentru TikTok, populara aplicaţie de videoclipuri scurte, ca urmare ...
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri (inclusiv poştă) a crescut, în primele nouă luni din 2024, cu 6,1%, comparativ cu perioada ...
Viktor Orban a legat imigrația ilegală de actele de terorism, cu referire la recentul atac din Magdenburg
Viktor Orban a legat imigrația ilegală de actele de terorism, cu referire la recentul atac din Magdenburg
Premierul ungar Viktor Orban a făcut o legătură între imigraţia ilegală şi actele de terorism, cu referire la recenta ...