Minune: Hidroelectrica a scăzut prețul de vânzare pe bursă a energiei cu livrare în anul 2025

Hidroelectrica a scos la vânzare energie electrică de vârf cu livrare în 2025, în două pachete mici. A vândut, desigur, tot, surpriza fiind că a venit la licitație cu un preț mai mic decât la cea precedentă.
Mihai Nicuţ - lun, 30 sept. 2024, 22:21
Minune: Hidroelectrica a scăzut prețul de vânzare pe bursă a energiei cu livrare în anul 2025

Hidroelectrica a scos la vânzare în 30 septembrie pe platforma de contracte bilaterale LE Flex două  pachete de energie electrică de 5 MW orari, cu livrare în tot anul 2025, dar cu profil de livrare “vârf 1”, adică doar în perioada luni-vineri între orele 6 și 22. În total aproape 42.000 GWh, o cantitate destul de mică, similar cu ce a scos la vânzare și în trecut pentru acest produs.

Producătorul a scos la vânzare energia la un preț de 625 de lei/MWh. La fiecare licitație a primit oferte de cumpărare de la aceleași patru companii: Electrica Furnizare, Electric Planners, Nova Power and Gas și Energy Distribution Services (EDS). Pachetele au foct cumpărate de EDS, vechi client al producătorului de stat, care a oferit mai mult decât concurenții. Contractele s-au încheiat la prețuri de 642 și 643 de lei/MWh.

Foarte interesant este comportamentul producătorului de energie controlat de stat, cel mai mare din România, dar doar viitorul va putea spune dacă aceasta va fi o tendință în piață sau rămâne un incident izolat: prețul de pornire la licitație este mai mic decât cel de la licitația precedentă cu acest tip de produs. Desigur, la fel a fost și prețul de adjudecare.

Astfel, dacă acum Hidroelectrica a scos la vânzare acum energia vârf cu 625 de lei/MWh, la licitația anterioară de pe aceeași platformă pentru aceeași tip de energie cu livrare în tot anul 2025, care a avut loc la 28 august, a cerut 650 de lei și a vândut (a fost vorba despre un pachet de 5 MW) cu 694 de lei. Și atunci cumpărător a fost tot EDS,  o companie românească de trading și furnizare controlată de familia Mirea. La o licitație cu același produs ținută cu doar opt zile în urmă, la  20 august, Hidroelectrica a scos la vânzare un pachet identic, 5 MW în vârful de zi, cu livrare în tot anul 2025, cu 600 de lei/MWh și a vândut-o cu 675 de lei, cumpărător fiind tot o companie românească, Nova Power and Gas.

Înainte de aceste tranzacții din august, la finalul primăverii, pe data de 30 mai, Hidroelectrica a scos la vânzare pe aceeași platformă trei pachete de energie electrică de 5 MW orari, cu livrare în tot anul 2025, cu același profil de livrare “vârf 1”. Atunci a cerut 575 de lei/MWh și a încheiat tranzacțiile la 580 de lei/MWh.

Așadar, după mai mult timp în care a procedat invers, Hidroelectrica scade acum prețul solicitat la licitații, cel puțin pentru acest tip de energie.

Citește și: Prețul mediu spot al energiei electrice din România scade pentru a doua lună la rând

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România şi furnizează servicii tehnologice pentru Sistemul Energetic Naţional. Compania operează 187 de centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW şi, în plus, deţine un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW. De asemenea, compania deţine o cotă de 13,09% din piaţa de furnizare.

Citește și:

 

 

Te-ar mai putea interesa și
CFR Călători anunță că va continua să acorde facilități studenților. În ce constau acestea și cum pot beneficia de ele
CFR Călători anunță că va continua să acorde facilități studenților. În ce constau acestea și cum pot beneficia de ele
CFR Călători reamintește, în contextul începerii anului universitar 2024/2025, că studenții în vârstă de până la 30 de ani, înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în......
Florin Barbu: Politica Agricolă Comună trebuie să beneficieze de un buget mult mai consistent şi de reguli simplificate
Florin Barbu: Politica Agricolă Comună trebuie să beneficieze de un buget mult mai consistent şi de reguli simplificate
Politica Agricolă Comună (PAC), pentru a-şi dovedi eficienţa, trebuie să beneficieze de un buget mult mai consistent ...
Mai mulți parlamentari germani pregătesc o acțiune prin care să scoată în afara legii partidul extremist Alternativa pentru Germania (AfD)
Mai mulți parlamentari germani pregătesc o acțiune prin care să scoată în afara legii partidul extremist Alternativa ...
Un grup de parlamentari germani din partidele pro-europene examinează semnarea unei moţiuni care să iniţieze procesul ...
Capacitatea instalată a prosumatorilor se apropie de 2.000 MW. Au apărut 11.000 de noi prosumatori într-o lună
Capacitatea instalată a prosumatorilor se apropie de 2.000 MW. Au apărut 11.000 de noi prosumatori într-o lună
Capacitatea din instalațiile prossumatorilor este de aproape 2.000 MW, iar numprul lor se apropie de 160.000, potrivit ultimelor ...