Potrivit liderului Sindicatului „Victoria”, Corneliu Cernev, înţelegerea cu administratorul judiciar desemnat pentru derularea reorganizării judiciare după intrarea în insolvenţă a societăţii vizează plata salariilor, bilunar, începând cu 15 februarie, eforturi comune în vederea obţinerii capitalului de lucru, modificările Contractului Colectiv de Muncă să fie făcute doar în urma negocierii cu sindicatele, iar administratorul judiciar să accepte propunerile viabile ale sindicatelor la întocmirea planului de reorganizare judiciară.
„A fost încheiată o minută cu administratorul judiciar, respectiv consorţiul format din Rominsolv SPRL, companie reprezentată de Gheorghe Piperea şi BDO Business Restructuring RPRL, reprezentată prin partener-coordonator Niculaie Bălan. Este o înţelegere pe patru puncte care vizează depunerea de eforturi comune pentru punerea în funcţiune a instalaţiilor Oltchim în vederea asigurării fluxurilor financiare pozitive. Ne-am înţeles pentru plata salariilor, bilunar, începând cu 15 februarie, pentru eforturi comune în vederea obţinerii capitalului de lucru, anume obţinerea celor 45 de milioane de euro necesare reluării producţiei în proporţie de 65 la sută, ne-am înţeles pentru ca acest Contract Colectiv de Muncă să sufere modificări doar în urma negocierii cu sindicatele şi ca administratorul judiciar să accepte propunerile viabile ale sindicatelor la întocmirea planului de reorganizare judiciară. Sunt patru puncte necesare pentru bunul mers al societăţii”, a declarat Corneliu Cernev.
Minuta a fost semnată de liderii celor patru sindicate de la Oltchim Râmnicu Vâlcea, respectiv Sindicatul „Victoria”, condus de Corneliu Cernev, Sindicatul Liber Oltchim, preşedinte Mihai Diculoiu, Sindicatul „Solidaritatea”, condus de Dumitru Bica şi Sindicatul de la Divizia Petrochimică Bradu de lângă Piteşti, condus de Marian Dumitru şi administratorul judiciar nominalizat pentru Oltchim.
Marţi, aproximativ 500 de angajaţi ai Oltchim au protestat în faţa Pavilionului Administrativ, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile pe decembrie şi ianuarie, ei cerând conducerii unităţii să le prezinte planul de reorganizare, în condiţiile în care combinatul a intrat în insolvenţă. Protestele au fost reluate şi miercuri, când aproape 300 de salariaţi s-au adunat în curtea combinatului, solicitând ca premierul Victor Ponta şi ministrul Economiei să vină să discute cu ei.
Tot marţi, aproximativ 300 de angajaţi ai Diviziei Petrochimice Bradu au protestat în faţa unităţii, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile pe decembrie şi avansul pe ianuarie, ei temându-se că îşi vor pierde locurile de muncă, în condiţiile în care combinatul Oltchim a intrat în insolvenţă.
Divizia Petrochimică Bradu aparţine societăţii Oltchim de peste trei ani, fiind preluată de la OMV Petrom.
Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.
Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.
Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.
După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.