MIPE: 1.906 proiecte au fost depuse pentru Măsura 4.1.1 BIS de finanțare a IMM-rilor din industriile alimentară și a construcțiilor

Peste 1.900 de proiecte au fost depuse pentru Măsura 4.1.1 BIS, prin care a IMM-urile din industriile alimentară şi a construcţiilor primesc granturi de investiţii pentru retehnologizare în valoare de 300 de milioane de euro, iar alte apeluri în valoare totală de 500 de milioane de euro, pentru eficienţă energetică, sunt deschise pentru mediul de afaceri, a anunţat, marţi, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), relatează Agerpres.
AGERPRES - mar, 01 nov. 2022, 21:48
MIPE: 1.906 proiecte au fost depuse pentru Măsura 4.1.1 BIS de finanțare a IMM-rilor din industriile alimentară și a construcțiilor

„MIPE continuă să înregistreze progrese în implementarea pachetului de măsuri în valoare de 1,5 miliarde de euro iniţiat pentru sprijinirea mediului de afaceri. Acest pachet vine ca răspuns la crizele simultane cu care se confruntă România post-pandemică, respectiv liberalizarea preţului la energie, creşterea preţului carburanţilor şi criza generată de invazia Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, cu impact major asupra sectorului antreprenorial, unul dintre cele mai importante sectoare pentru competitivitatea şi prosperitatea ţării”, se arată într-un comunicat al ministerului remis AGERPRES.

La 31 octombrie s-a închis apelul de proiecte pentru Măsura 4.1.1 BIS, iar în decurs de o săptămână au aplicat 1.906 de potenţiali beneficiari.

Potrivit Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Competitivitate, cele 1.906 de proiecte încărcate, în valoare totală de 666.700.639,68 de euro, sunt distribuite în cadrul apelurilor astfel: 458 de proiecte în cadrul apelului aferent Acţiunii 4.1.1 BIS Investiţii în retehnologizare în domeniul alimentar, în valoare de 134.930.014,96 de euro; 1448 de proiecte în cadrul apelului aferent Acţiunii 4.1.1 BIS – Investiţii în retehnologizare în domeniul construcţiilor, în valoare de 531.770.624,71 de euro.

Contractele de finanţare urmează să fie semnate cu clauza suspensivă începând de la finalul lunii în curs.

„Spuneam recent că niciodată nu am avut probleme, să nu ne realizăm ţinta de absorbţie atunci când a fost vorba despre mediul de afaceri, când companiile au fost implicate în apelurile de proiecte şi a trebuit să implementeze proiectele. Ei bine, deşi cunoşteam acest potenţial, tot am fost surprins de interesul acordat pentru Măsura 411 BIS, unde s-au depus peste 1.900 de proiecte. Această atitudine proactivă este principala noastră resursă prin care ne putem consolida o poziţie competitivă la nivel european. Mai avem în această perioadă apeluri deschise în valoare totală de 500 de milioane de euro, în cadrul pachetului de 1,5 miliarde pregătit din Politica de Coeziune 2014-2020. Separat, suntem pe ultima sută de metri cu pregătirea apelului pentru digitalizarea IMM-urilor, unde avem o alocare de 350 de milioane de euro prin PNRR. Ne-am angajat să susţinem mediul de afaceri şi să oferim predictibilitate şi cred că, prin toate aceste măsuri pe care le implementăm, reuşim să oferim acea dinamizare de care antreprenorii aveau nevoie”, a transmis ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Potrivit sursei citate, măsurile de 1,5 miliarde de euro sunt construite astfel: 400 de milioane euro prin Măsura 4.1.1 pentru investiţii destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacităţii de rezilienţă; 300 de milioane euro prin Măsura 4.1.1 BIS pentru investiţii în retehnologizare acordate IMM-urilor din domeniul industriei alimentare şi al construcţiilor; 500 de milioane euro sub formă de granturi destinate eficienţei energetice; 300 de milioane de euro prin Măsura 4.1.2, sprijin pentru sectorul agroalimentar sub formă de microgranturi şi granturi pentru capital de lucru.

În ceea ce priveşte măsura de de 500 de milioane de euro pentru eficienţa energetică la nivelul IMM-urilor şi întreprinderilor mari, granturile au valoarea minimă de 50.000 euro şi respectiv valoarea maximă de 500.000 de euro, cu excepţia celor acordate în baza schemei de minimis, unde valoarea maximă este de 200.000 de euro. Bugetul alocat se defalcă la nivelul fiecărui apel de proiecte, respectiv la nivelul fiecărei scheme de ajutor de stat/de minimis. Apelurile de proiecte au fost lansate în prima parte a lunii octombrie, şi ulterior prelungite, precizează MIPE.

Astfel, prima schemă de ajutor de stat vizează sprijinirea IMM-urilor şi a întreprinderilor mari în implementarea unor măsuri de îmbunătăţire a eficienţei energetice a clădirilor industriale şi construcţiilor anexe şi a clădirilor pentru prestări servicii şi construcţii anexe la nivelul întreprinderilor şi area alocată o sumă de 200 de milioane de euro, iar termenul de depunere este până la 9 noiembrie 2022, ora 17.00.

De asemenea, schema de stat pentru investiţii destinate promovării producţiei de energie din surse regenerabile pentru consum propriu la nivelul întreprinderilor, în valoare de 200 de milioane de euro, are termenul de depunere până la 15 noiembrie 2022, ora 17.00, iar schemă de ajutor de minimis pentru eficienţă energetică la nivelul întreprinderilor, cu fonduri de 100 de milioane de euro, are termenul limită 10 noiembrie 2022, ora 17.00.

Potrivit MIPE, măsura 4.1.1, reglementată prin OUG nr. 82/2022, este o altă formă de sprijin pe care Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a lansat-o în această perioadă. Proiectele aferente Măsurii 4.1.1, care are o alocare de 400 de milioane de euro, vor finanţa investiţii destinate retehnologizării, în vederea refacerii capacităţii de rezilienţă.

„Timp de o săptămână, cât a fost deschis apelul, s-au înscris 1.844 de companii (1802 eligibile), în valoare totală de 612 milioane euro, pentru schema de ajutor de stat; 674 de companii (639 eligibile), în valoare totală de 109 milioane de euro, pentru schema de ajutor de minimis. La 17 octombrie a început oficial semnarea contractelor”, subliniază MIPE.

Separat de acestea, MIPE finanţează acordarea de microgranturi şi granturi pentru capital de lucru pentru sectorul agroalimentar prin Programul Operaţional Competitivitate (POC), în valoare de 300 de milioane de euro. Pentru această măsură, adoptată prin OUG 61/2022, care face parte din pachetul „Sprijin pentru România”, au semnat deja contractele de finanţare şi a început efectuarea plăţilor. Pentru acordarea acestui sprijin, este pregătită o schemă de ajutor de stat, cu două măsuri: microgranturi şi granturi pentru capital de lucru.

În ceea ce priveşte microgranturile, din cei 10.000 de aplicanţi calificaţi, s-au semnat 9.888 contracte de acordare a ajutorului de stat în sumă totală de 49.440.000 de euro, a cărei plată a fost efectuată la 10 august. Diferenţa este reprezentată de contracte nesemnate de beneficiari (netransmiterea acestora, renunţarea la ajutorului de stat, transmiterea acestora după termenul limită).

Pentru granturile privind capital de lucru, din totalul aplicanţilor înscrişi în cadrul program, respectiv 10.961 de societăţi cu activitate în domeniul agroalimentar, s-au semnat 3.473 de contracte de finanţare în sumă totală de aproximativ 249.500.000 euro.

Vineri, 28 octombrie, primii 1.557 de beneficiari au primit autorizări de plată, urmând ca zilele acestea să fie transmise către toţi beneficiarii, a mai transmis Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă au intrat două asocieri de firme românești și una de firme italiene
CNAIR a primit trei oferte la licitația pentru construirea lotului 2 al Autostrăzii Pașcani – Suceava. În cursă ...
Directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) Cristian Pistol a anunțat că instituția pe care o conduce a primit astăzi trei oferte la licitația......
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
O ambarcațiune turistică egipteană s-a scufundat în Marea Roșie. 28 de persoane au fost salvate și 17 sunt dispărute
Autorităţile egiptene au anunţat luni că 28 de persoane au fost salvate după ce o ambarcaţiune turistică s-a scufundat ...
Călin Georgescu propune impozitare zero, timp de 10 ani, pentru IT-işti, tineri care se mută în sate depopulate. Scutiri de taxe pentru diaspora care se întoarce în ţară
Călin Georgescu propune impozitare zero, timp de 10 ani, pentru IT-işti, tineri care se mută în sate depopulate. Scutiri ...
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale ...
Nicolae Ciucă a demisionat din funcția de președinte al Partidului Național Liberal
Nicolae Ciucă a demisionat din funcția de președinte al Partidului Național Liberal
Candidatul PNL la alegerile prezidenţiale, Nicolae Ciucă, a demisionat, luni, din funcţia de preşedinte al Partidului ...