MIPE a pus în consultare publică Programul Operaţional Tranziţia Justă. Acesta va avea un buget total de 2,53 de miliarde de euro
Aceste teritorii sunt identificate în anexa D a Raportului de ţară aferent anului 2020 pentru a fi sprijinite din Fondul pentru o Tranziţie Justă în perioada 2021 – 2027.
„Cu o alocare totală de 2,53 de miliarde de euro, din care 2,13 miliarde de euro fonduri europene, programul vine să sprijine dezvoltarea sustenabilă a antreprenoriatului, pentru a se crea noi locuri de muncă durabile şi cu un nivel atractiv de salarizare, în judeţele cele mai afectate de implementarea măsurilor prin care România îşi va îndeplini angajamentul de tranziţie la neutralitatea climatică”, menţionează sursa citată.
Dincolo de sprijinirea activităţilor economice productive în vederea creşterii competitivităţii şi capacităţii economiilor locale, vor fi adoptate măsuri prin care se va asigura accesul populaţiei la programe de calificare/recalificare, precum şi la servicii de asistenţă şi măsuri de incluziune activă, prioritare fiind nevoile persoanelor cu pregătire medie sau de bază, pentru care ocuparea locurilor de muncă va fi mai dificilă.
„Este un program prin care vom scoate din stagnare economică mai multe zone defavorizate sau microregiuni mai greu accesibile ale României. În final, sănătatea şi calitatea vieţii oamenilor din aceste judeţe se va îmbunătăţi semnificativ. Mai mult, impactul socio-economic al tranziţiei la neutralitatea climatică a teritoriului va fi atenuat”, a transmis ministrul Marcel Boloş.
Tranziţia la neutralitatea climatică este favorizată în egală măsură şi de investiţii care îmbunătăţesc calitatea vieţii şi combat sărăcia energetică. Pentru a răspunde acestei deficienţe, POTJ va sprijini instalarea de panouri fotovoltaice/fototermice la nivel de gospodărie, ca o primă etapă în vederea creării comunităţilor de energie. De asemenea, alături de necesitatea alimentării durabile cu energie electrică şi căldură a locuinţelor, programul va sprijini şi extinderea transportului inter-urban verde.
Toate investiţiile POTJ vor contribui la tranziţia la o economie cu emisii reduse de carbon (2050) şi la atingerea ţintelor de mediu aferente.
Până în prezent, au fost trimise către Comisia Europeană 12 din cele 16 Programe Operaţionale aferente perioadei 2021-2027.
În etapa finală de pregătire se mai află Programul Operaţional Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare (POCIDIF) cu o alocare de aproximativ 1,6 miliarde euro, Programul Operaţional Sănătate (POS) unde sunt prevăzuţi aproximativ 2,2 miliarde euro, Programul Operaţinal Tranziţie Justă (POTJ) cu investiţii disponibile în valoare de 2,53 miliarde euro, şi Programul Operaţional Regional Bucureşti-Ilfov – cu o alocare de aproximativ 500 de milioane de euro.