Reuniunea la care a participat şi ministrul Mediului, Barna Tanczos, a fost destinată analizării stadiului proiectelor finanţate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020 privind dezvoltarea infrastructurii de management integrat al deşeurilor la nivelul Capitalei, se arată într-un comunicat al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).
Alături de Cristian Roman şi Barna Tanczos, la întâlnire au fost prezenţi Nicuşor Dan, primarul general, Clotilde Armand, primarul sectorului 1, Radu-Nicolae Mihaiu, primarul sectorului 2, Robert Negoiţă, primarul sectorului 3, Mădălina Stancu, viceprimarul sectorului 4, Mircea Nicolaidis, viceprimarul sectorului 5 şi Paul Moldovan – administrator public, reprezentantul Primăriei sectorului 6.
Secretarul de stat din MIPE a punctat necesitatea identificării de urgenţă a unor soluţii şi a paşilor concreţi de urmat la nivelul primăriei generale şi al administraţiilor de sectoare, astfel încât fondurile alocate de MIPE prin POIM 2014 – 2020 să poată fi folosite şi să producă rezultate palpabile pentru bucureşteni. Oficialul MIPE a atras atenţia că perioada de eligibilitate în care pot fi implementate proiectele în discuţie se încheie la 31 decembrie 2023, iar depunerea efectivă este posibilă până la 1 iulie, anul viitor.
„Suntem aici să vă sprijinim cu orice este posibil, astfel încât să folosiţi fondurile europene pentru rezolvarea problemelor pe care Capitala le are cu deşeurile. Fiindcă a rămas puţin timp la dispoziţie pentru accesarea banilor puşi la dispoziţie, trebuie să facem un efort comun şi complementar pentru a ne îndeplini obiectivele comune”, a precizat Cristian Roman.
La rândul său, ministrul Mediului a subliniat că poate fi luată în considerare modificarea legislaţiei pentru ca sistemul de gestionare a deşeurilor să poată fi îmbunătăţit.
„Ţinând cont de trenarea unor situaţii la care încă nu au fost găsite soluţii agreate la nivelul administraţiilor de sectoare şi pentru ca sistemul de gestionare a deşeurilor să poată fi îmbunătăţit, putem lua în considerare inclusiv modificarea legislaţiei acolo unde este nevoie, câtă vreme dumneavoastră, primarii, decideţi o direcţie comună de urmat”, a precizat Barna Tanczos.
Potrivit comunicatului, participanţii au agreat nevoia unui plan integrat la nivelul sectoarelor şi al primăriei generale, arătând că rezolvarea problemei deşeurilor trebuie sincronizată cu criteriile de finanţare şi cu etapele de parcurs în ceea ce priveşte colectarea, depozitarea, asigurarea staţiilor de sortare şi valorificare energetică.
Pentru pregătirea unor alternative la soluţiile actuale de tratare a deşeurilor la nivelul Capitalei, s-a discutat şi pe marginea identificării unor terenuri necesare amplasării staţiilor de tratare.
În ceea ce priveşte crearea infrastructurii pentru selectarea separată, primarii de sectoare au invocat nevoia de sprijin guvernamental pe componenta legislativă şi flexibilizarea condiţiilor de accesare a fondurilor europene, se precizează în documentul citat.
În cadrul reuniunii de vineri, primarul general al Capitalei a anunţat finalizarea demersului pentru înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare (ADI), entitate prin care vor putea fi accesaţi bani europeni pentru managementul deşeurilor.
Termenul limită de depunere a proiectelor prin Dezvoltarea infrastructurii de management integrat al deşeurilor – proiecte noi, este 1 iulie 2022, a reamintit MIPE.