Cea de-a doua cerere de plată, pe care MIPE o va depune în cursul lunii octombrie a acestui an către Comisia Europeană, este condiționată de îndeplinirea țintelor și jaloanelor din primele două trimestre ale acestui an. Separat de aceste 27 de jaloane, cu termen de îndeplinire la 30 iunie, Guvernul a avut de îndeplinit alte 24 jaloane și ținte cu termen 31 martie 2022, care au fost, de asemenea, finalizate în totalitate.
Prima cerere de plată, trimisă de MIPE la 31 mai, conform calendarului asumat, a cuprins cele 21 de țintele și jaloanele aferente trimestrului IV din 2021. Odată cu transmiterea cererii de plată, au fost transmise Comisiei toate documentele justificative privind îndeplinirea satisfăcătoare a țintelor și jaloanelor, aceasta fiind o condiție obligatorie. În total au fost încărcate în sistemul electronic al Comisiei 180 de documente justificative aferente celor 21 de jaloane/ținte, incluse în cererea de plată.
„După cum se cunoaşte, pentru trimestrul II, cu termen data de 30 iunie 2022, am avut de dus la bun sfârşit un număr de 27 de jaloane care fac parte din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Până ieri la sfârşitul zilei – toate ministerele de linie care au fost implicate şi au avut în responsabilitate jaloane pentru trimestrul II – au depus documentele necesare care fac dovada ducerii la îndeplinire a jaloanelor pe care le-au avut în responsabilitate. O scurtă trecere în revistă a numărului de jaloane pe care le-a avut fiecare dintre ministere: Ministerul Mediului un jalon, Ministerul Transporturilor un jalon, Ministerul Energiei patru jaloane, Ministerul Dezvoltării Regionale șase jaloane, Ministerul Finanţelor un jalon, Ministerul Sănătăţii tre jaloane, Ministerul Justiţiei un jalon, Secretariatul General al Guvernului un jalon, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării trei jaloane, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene un jalon, Ministerul Muncii un jalon şi Ministerul Educaţiei trei jaloane. Aşa cum am menţionat, documentaţiile ministerelor de linie au fost depuse la Ministerul Investiţiilor”, a afirmat vineri ministrul Marcel Boloș, la finalul şedinţei de Guvern.
Astfel, toate cele 51 de ținte și jaloane necesare îndeplinirii în prima jumătate din 2022 an au fost finalizate cu succes și urmează să fie validate, printr-un efort susținut, dialog eficient și un parteneriat deschis între Guvern și reprezentanții Comisiei Europene. În continuare, trimestrul III din va aduce alte 24 de ținte și jaloane, iar în ultimul trimestru al anului numărul lor va crește la 55.
Cele mai importante investiții finanțate prin PNRR care sunt pregătite în prima parte din 2022
Anul acesta, la nivelul Guvernului sunt în proces de implementare, din componenta de grant, o serie importantă de investiții finanțate prin PNRR, printre care se numără: dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești, centre comunitare integrate; infrastructură spitalicească nouă și/sau modernizată, echipamente/dotări; campania națională de împădurire și reîmpădurire, inclusiv păduri urbane; crearea de noi capacități de producție de energie electrică din surse regenerabile; implementarea infrastructurii de cloud guvernamental; asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public; modernizarea secțiunilor de cale ferată aprobate și achiziție de material rulant; construirea, echiparea și operaționalizarea de creșe; dezvoltarea a 10 consorții regionale și dezvoltarea și dotarea a 10 campusuri profesionale integrate; crearea unei rețele de centre de zi pentru copiii aflați în risc de separare; reabilitarea, renovarea și dezvoltarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități; creșterea capacității organizațiilor societății civile de stimulare a cetățeniei active.
Reamintim faptul că România beneficiază de o alocare de 29,18 miliarde euro pentru implementarea PNRR, din care granturi în valoare de aprox. 14,24 miliarde euro și împrumuturi în valoare de 14,94 miliarde euro. Pentru implementarea PNRR, România a încasat deja două tranșe de prefinanțare în valoare cumulată de aproximativ 3,79 miliarde euro, în decembrie 2021 și în ianuarie 2022.