Mircea Diaconu, despre decizia ANI: Soţia mea nu este croitoreasă, este actriţă. Ce vină are ea?

Economica.net
27 10. 2011

ANI a decis să sesizeze Parchetul instanţei supreme să-l cerceteze pentru abuz în serviciu şi conflict de interese pe Mircea Diaconu pentru că favorizat numirea soţiei sale în funcţia de regizor la teatru.

„Trăim în România. N-am ce să comentez. E vijelia cotidiană care ne-a întors în anii 50, ca metode, ca principii”, a declarat Mircea Diaconu, contactat de MEDIAFAX în legătură cu decizia ANI.

El a precizat că în momentul de faţă este în turneu în Germania.

„Lista incompatibilităţilor mele abia se deschide. Acum, spre exemplu, sunt şi director de teatru şi conduc şi maşina teatrului în turneu. Le mai dau eu ANI-lor şi alte motive de subminare a economiei naţionale şi probabil, dacă mă concentrez bine, şi de genocid”, a spus râzând Mircea Diaconu.

Totodată, Diaconu a atras atenţia că nu pleacă din România. „Mă întorc marţi noapte. Sunt în turneu în Germania cu «Vacanţă în Guadelupa», o comedie proaspătă, o farsă politică, ceea ce e practic o contradicţie în termeni”, a continuat Diaconu.

În ceea ce o priveşte pe soţia lui, Mircea Diaconu a spus: „Soţia mea nu este croitoreasă. Este actriţa Diana Lupescu. Ce vină are ea săraca? Asta mă doare cel mai mult, este posibil să sufere ea”.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat că sunt indicii referitoare la posibila săvârșire de către Mircea Diaconu, director în cadrul Teatrului „C.I. Nottara” şi senator a infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, prevăzute şi pedepsite de art. 2531 şi art. 248 din Codul Penal al României.

În urma evaluărilor demarate în 15 noiembrie 2010, s-au constatat că în 8 august 2007, Maria Diana Diaconu, soţia lui Mircea Diaconu, în calitate de salariat al Teatrului „C.I. Nottara”, a solicitat conducerii teatrului acordul cu privire la participarea, în data de 13 august 2007, la concursul pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic.

Maria Diana Diaconu a exercitat, în perioada 19 noiembrie 2001 – 15 august2007, funcţia de actor în cadrul Teatrului „C.I. Nottara”.

Cererea sa a fost aprobată de către directorul Teatrului „C.I. Nottara”, Mircea Diaconu, deşi nu îndeplinea condiţiile înscrise în fişa postului de regizor artistic, de minimum un an experienţă în domeniul regiei, Maria Diaconu având la acea dată numai două luni de la absolvirea Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Secţia „Artele Spectacolului de teatru (regie de teatru)”.

În cadrul concursului organizat la data de 13 august 2007, Mircea Diaconu a fost preşedinte al Comisiei de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic, calitate în care i-a acordat soţiei sale calificativul maxim.

În 15 august 2007, Maria Diana Diconu a fost promovată în funcţia de regizor artistic. Beneficiul patrimonial, constând în veniturile salariale, obţinut în perioada 2007 – 2010 de către aceasta a fost de 83.684 de lei.

Pe de altă parte, Agenţia Naţională din Integritate a constatat printr-o decizie din 27 ianuarie că Mircea Diaconu este în incompatilbilitate din decembrie 2008, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupă şi funcţia de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara” din Capitală.

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a respins ca nefondată, în 16 septembrie, contestaţia lui Mircea Diaconu faţă de decizia ANI, senatorul anunţând că va contesta hotărârea la instanţa supremă.

Agenţia Naţională de Integritate s-a sesizat din oficiu, pe 15 noiembrie 2010, în urma publicării unui material de presă cu privire la posibila nerespectare de către Mircea Diaconu a regimului juridic al incompatibilităţilor.

Potrivit ANI, Mircea Diaconu este senator din 19 decembrie 2008, iar de atunci a fost simultan şi director-manager al Teatrului „C.I. Nottara”.

Mircea Diaconu a declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, că are o decizie a Senatului potrivit căreia activitatea sa artistică „şi nu comercială” nu este incompatibilă cu funcţia de senator. „Dacă şi teatrul este incompatibil… sau poate s-a primit ordin să fie incompatibil”, spunea atunci Diaconu.