Mircea Fechet: 270 de puncte noi de colectare automată a ambalajelor au fost înfiinţate la nivel naţional în luna septembrie

Un număr de 270 de noi puncte de colectare automată a ambalajelor (RVM) au fost înfiinţate la nivel naţional doar în luna septembrie, a precizat miercuri, într-o postare pe Facebook, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, relatează Agerpres.
AGERPRES - joi, 03 oct. 2024, 19:14
Mircea Fechet: 270 de puncte noi de colectare automată a ambalajelor au fost înfiinţate la nivel naţional în luna septembrie

Acestea „se alătură miilor deja existente, iar asta ne arată că suntem pe drumul cel bun: în tot mai multe comunităţi din ţară, oamenii pot returna ambalajele rapid şi România, dintr-un exemplu negativ european, devine o ţară tot mai curată”, a arătat ministrul.

El a menţionat că aparatele automate de colectare au fost instalate în toate judeţele, în oraşe mari, mijlocii şi mici, dar şi în tot mai multe comunităţi din mediul rural, „fie că vorbim de zona Bucureşti – Ilfov, Cluj, Suceava, Bacău, Teleorman, Olt sau Bistriţa-Năsăud”.

Fechet consideră că „sistemul funcţionează tot mai bine cu fiecare zi, e un fapt vizibil, iar cea mai importantă recompensă e o ţară mai curată pentru copiii noştri”, el reiterând că s-a ajuns la 78% grad de colectare şi reciclare din ambalajele puse pe piaţă, „ceva inimaginabil acum un an”.

„Nu greşim când spunem că, împreună, am făcut într-un an cât s-a făcut în 30 ani anteriori”, a afirmat ministrul Mediului.

Potrivit acestuia, la zece luni de la lansarea Sistemului Garanţie-Returnare (SGR), peste două miliarde de ambalaje au fost colectate prin SGR, „iar al treilea miliard va veni mult mai repede decât primele două”.

SGR a fost implementat în România începând cu 30 noiembrie 2023, moment din care românii ar trebui să plătească o garanţie de 50 de bani când vor cumpăra o băutură îmbuteliată de la un comerciant. Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi şi va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.

RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A. este o companie ce funcţionează pe principiul „not for profit”, ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR.

Compania a fost creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu și Tîlvăr i-au întâmpinat la aeroport pe românii repatriați din Liban
Ciolacu și Tîlvăr i-au întâmpinat la aeroport pe românii repatriați din Liban
Premierul Marcel Ciolacu şi ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, i-au întâmpinat, joi, la aeroport, pe cetăţenii români repatriaţi din Liban, relatează Agerpres....
Renault atrage grupul SUEZ în compania sa The Future is Neutral care oferă soluții în domeniul economiei circulare
Renault atrage grupul SUEZ în compania sa The Future is Neutral care oferă soluții în domeniul economiei circulare
Grupul Renault a anunțat în această seară că își unește forțele cu SUEZ pentru a accelera economia circulară în ...
Lenovo lansează două noi Chromebook-uri, Lenovo Chromebook Duet (11″, 9) și Lenovo Chromebook Duet EDU G2 cu unitate NPU cu AI
Lenovo lansează două noi Chromebook-uri, Lenovo Chromebook Duet (11″, 9) și Lenovo Chromebook Duet EDU G2 cu unitate ...
Lenovo lansează Chromebook Duet (11", 9) și Chromebook Duet EDU G2, două laptopuri convertibile de 10,95 inci cu ecran ...
Lidl deschide un nou magazin în localitatea Beiuș din județul Bihor
Lidl deschide un nou magazin în localitatea Beiuș din județul Bihor
Lanțul de magazine Lidl anunță că își continuă investițiile din România prin deschiderea uneu unități noi în ...