„Se poate şi în România: de anul viitor, punem pe masă peşte şi fructe de mare proaspete, autohtone!”, a scris ministrul.
El s-a referit, în context, la zece perimetre care se găsesc în zona dintre Mamaia şi Constanţa, în dreptul lacului Sinoe, în zonele dintre Agigea şi Eforie Nord, Venus şi 2 Mai – Vama Veche, perimetre gestionate de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral.
„Aici, în următorii 20 ani, la distanţă de 2-3 km faţă de mal, se vor cultiva atât fructe de mare, cât şi peşti cu valoare economică ridicată, cum sunt păstrăvul somonat, lupul de mare sau dorada”, a precizat ministrul Mediului.
Fechet a arătat că este o premieră pentru România faptul că, la primele licitaţii pentru luciul apei, Marea Neagră a atras investitori în ferme de acvacultură, fiind, totodată, şi un pas important în dezvoltarea „economiei albastre”.
Potrivit acestuia, o mai bună utilizare a resurselor marine înseamnă „să ne bucurăm de potenţialul mării noastre la costuri corecte, pe care să ni le permitem cu toţii”.
„Sper ca 2025 să fie anul în care spunem un ‘Adio’ definitiv produselor pescăreşti congelate, venite de la mii de kilometri distanţă, şi ‘Sărut-mâna pentru masă!’ fermierilor piscicoli care fac eforturi să avem preparate proaspete din Marea Neagră”. a încheiat ministrul Fechet postarea pe pagina sa de socializare.