Ministrul a făcut precizările, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, în cadrul căreia a prezentat şi date legate de finalizarea Programului ‘Casa Verde panouri fotovoltaice’.
„Nu putem să transformăm programul „Casa verde panouri fotovoltaice” într-o olimpiadă naţională de competenţe digitale, cine-i mai iute de mână, să fie şi cel care ia banii. Eu cred că românii trebuie să aibă acces egal la acest program şi cred că suntem datori să venim în faţa românilor cu nişte criterii de departajare corecte, transparente, pe care să le discutăm în prealabil cu Asociaţia Prosumatorilor, cu ANRE şi cu toate instituţiile care au un cuvânt de spus în legătură cu acest subiect. Iar începând de la anul, înscrierea în acest program să nu mai fie epuizată în minute sau în secunde, cine ştie ce se mai întâmplă până la anul, ci să fie în baza unor criterii, unor punctaje, unor factori de departajare şi de evaluare foarte transparenţi şi cunoscuţi de toată lumea”, a susţinut Fechet.
El a precizat că miercuri s-a consumat ultima sesiune a programului de anul acesta, în care beneficiari eligibili au fost unităţile de cult.
„670 de unităţi de cult s-au înscris în programul nostru în mai puţin de un minut. Am avut în total opt sesiuni de înscriere. Pentru fiecare regiune geografică, putem spune că bugetul s-a epuizat în mai puţin de 2 minute la fiecare categorie. A existat un interes foarte mare al românilor pentru a-şi monta panouri fotovoltaice pe casă şi pentru a deveni prosumatori. Aşa cum am mai spus, am avut un buget record în acest an, respectiv 2 miliarde de lei. Pentru prima oară în istoria Administraţiei Fondului pentru Mediu, finanţăm aproape 67 de mii de gospodării din România”, a mai declarat Fechet.
Noutatea acestui an este legată de valoarea finanţată, care a crescut la 30.000 lei faţă de 20.000 cât era în anii din urmă.
„Şi totodată, finanţăm şi capacităţi de stocare, respectiv acumulatori pentru aceşti beneficiari, cu speranţa că pe timpul nopţii vor putea să consume în propria gospodărie energia electrică pe care au produs-o şi au înmagazinat-o în timpul zilei. Reamintesc că prin acest program se pot instala panouri cu o putere de minim trei kilowaţi şi unităţi de stocare a energiei de minim cinci kilowaţi.
Acesta a anunţat că până în data de 13 octombrie, Administraţia Fondului pentru Mediu va publica pe site lista consolidată a instalatorilor validaţi.
El a fost întrebat dacă la nivelul Ministerului Mediului a fost făcută o analiză sau o verificare a modului cum s-a derulat Programul ‘Casa verde panouri fotovoltaice’, având în vedere că au fost foarte multe suspiciuni în ultima perioadă, mai ales legate de timpii foarte scurţi de intrare în program.
„Cea mai mare parte a aplicanţilor, mă refer la 65% din aplicanţi, pentru că putem să tragem linie, fiind la finalul acestui program, cea mai mare parte a acestora s-a înscris într-un interval între un minut şi două minute. Cu alte cuvinte, nu putem avea nicio suspiciune legată de acel interval suficient de mare de timp, aşa cum îl apreciez eu. Totodată, alţi 35% sau 31% mai exact, dacă îmi amintesc bine cifra, au avut un timp de înscriere între 30 de secunde şi un minut, lucru care de asemenea era posibil, evident, cu o anumită dexteritate, era posibil şi fără a fi ajutat de anumite aplicaţii care să copieze informaţii dintr-un document într-altul sau să precompleteze acele informaţii. Însă cred că e corect să spun că, pe de o parte, în situaţiile în care cererea este mult disproporţionată faţă de ofertă, cu alte cuvinte bugetul de două miliarde, deşi cel mai mare buget din istoria ministerului, a fost insuficient raportat la apetitul pentru acest program şi prima concluzie este că suntem obligaţi ca, începând cu anul următor, să alocăm un buget şi mai mare pentru acest program”, a explicat Fechet.