Mircea Todoran, proprietarul Lactate de Ibănești: Prețul de achiziție a laptelui de la crescătorii urcă zilnic
Industria produselor lactate continuă să fie afectată de creșterea prețurilor la energia electrică și a combustibililor, care se reflectă în creșterea prețurile cartoanelor folosite la ambalarea produselor, a etichetelor, a lăzilor de transport etc. De asemenea, prețul de achiziție a laptelui de la crescătorii de animale urcă zilnic din cauza creșterii prețului furajelor destinate hranei animalelor, anunță MIRDATOD Prod, compania familiei Todoran care produce brânzeturi sub brandul Lactate de Ibănești,
În acest moment, fabricile Mirdatod procesează zilnic aproximativ 100.000 de litri de lapte pe care îl achiziționează în întregime, cu prețuri de până la 2,95 de lei litrul, de la ferme din Mureș, Harghita, Alba și Cluj.
Pentru obținerea unui kilogram de cașcaval, sunt necesari 10,8 litri de lapte, iar pentru obținerea unui kilogram de telemea este nevoie de 8,2 litri lapte. Lactatele de Ibănești sunt produse în două locații: manufactura de la Ibănești și noua fabrică de la Reghin.
Fabrica colectează lapte prin centrele proprii de colectare, dar primește și laptele colectat de intermediari. Laptele este achiziționat zilnic de la producătorii de pe Valea Gurghiului, coagulând, însă, și producția din alte zone ale județelor Mureș, Harghita, Alba și Cluj.
“Fabrica noastră de la Reghin este o investiție de 9 milioane euro în care astăzi lucrează un număr de 198 de angajați, iar generarea acestor locuri de muncă pentru comunitatea locală este o formă de sprijin pentru familii întregi. Ne bucurăm că putem contribui la bunăstarea comunității din care s-a născut afacerea Mirdatod. Însă toate aceste scumpirile din lanț despre care vorbeam mai devreme se regăsesc, evident, în prețul produsului la raft, locul în care Lactatele de Ibănești se întâlnesc cu produse lactate similare care provin din alte țări. Aici sperăm că în decizia de cumpărare a clientului final va prima nu doar prețul, ci și povestea din spatele brandului, tradiția și procesul curat de prelucrare a laptelui cu care ne mândrim.”, a subliniat domnul Nicu Aurel Bumb, directorul fabricii de Lactate de Ibănești, MIRDATOD Prod.
Se extind în HoReCa
Pentru 2023, compania și-a propus diversificarea canalelor de distribuție, intrând în HoReCA dar și la export.
„La finalul acestui an am identificat, negociat și încheiat o serie de contracte cu societăți de mare notorietate în domeniul HoReCa, și suntem convinși că aceste parteneriate vor avea longevitate datorită calității produselor Lactate de Ibănești, obiectiv strategic al societății noastre de la care noi nu am făcut niciodată rabat. De asemenea, am diversificat portofoliul de produse” a declarat Mircea Todoran, proprietarul MIRDATOD Prod.
Telemeaua de Ibănești este recunoscută la nivel european având Denumire de Origine Protejată (DOP). Produsul se fabrică din laptele obținut de la vacile ce pășunează pe un areal bogat, reprezentat de pășuni cu floră spontană, al celor trei comune: Ibănești, Gurghiu și Hodac.
Pentru conservarea brânzei telemea, folosește apa sărată dintr-un izvor natural, vechi de sute de ani din localitatea Orșova, comuna Gurghiu, apă care are o concentrație de sare de peste 25% și pe care, de sute de ani, oamenii care locuiesc în valea Gurghiului, o folosesc atunci când pun murăturile și își sărează ciorba.
MIRDATOD Prod SRL este o afacere de familie, aflată la a doua generație. Frații Mircea și David Todoran au preluat această afacere de la părinții lor în anul 1994 când au deschis manufactura de brânză de la Ibănești.