‘Le spun companiilor multinaţionale că România este o ţară cu un climat fiscal foarte bun pentru a investi, că România este ţara care oferă o fiscalitate dintre cele mai reduse din Europa şi le spun, totodată, companiilor multinaţionale care nu achită impozit pe profit în România şi care încearcă să evite plata impozitelor şi taxelor în România că vor trebui să respecte România şi pe români şi să plătească aceste impozite şi taxe, la fel cum o fac în toate celelalte ţări membre ale Uniunii Europene sau în afara Uniunii Europene’, a afirmat Ionuţ Mişa, întrebat ce le transmite investitorilor.
Acesta a arătat, în cadrul unei prezentări, că Guvernul a luat măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale, iar acestea s-au realizat prin introducerea Directivei UE 1.164/2016 (privind combaterea practicilor de evitare a obligaţiilor fiscale prin erodarea bazei de impozitare şi transferul profiturilor – n. r.). Transpunerea ei s-a efectuat prin patru modificări aduse Codului Fiscal.
Una dintre acestea este legată de limitarea deducerii dobânzilor, alta vizează impozitarea activelor externalizate, a treia este regula anti-abuz, care presupune refuzul acordării de către stat a beneficiilor fiscale obţinute prin aranjamente abuzive între firme, iar ultima se referă la împiedicarea evitării impozitelor din România prin devierea veniturilor către filiale din paradisuri fiscale.
În ceea ce priveşte descurajarea finanţărilor în interiorul grupurilor multinaţionale la dobânzi exagerate pentru evitarea taxelor în România, Mişa a arătat că atunci când lucra la Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili a iniţiat controale la mai multe companii multinaţionale, şi nu numai, şi a reuşit să atragă suplimentar la bugetul de stat, numai de la o companie de top din domeniul petrolului, suma de 200 de milioane de euro.