‘Au fost foarte multe discuţii care s-au învârtit asupra valorii adăugate create în economie şi asupra faptului că nu reuşim încă la nivelul României să creăm produse cu valoare adăugată brută. Am fost folosiţi ca o piaţă de consum, s-a pus accent doar pe consum şi, din punctul meu de vedere, personal, nu a fost cea mai bună abordare. Indiscutabil consumul este important şi poate fi un element de creştere economică, dar trebuie dublat de investiţii, sprijinit de producţie, trebuie completat cu multe ale măsuri economice. Dacă ne raportăm doar la consum şi la a fi o piaţă de desfacere pentru alte ţări ca Polonia, Ungaria, Cehia, nu avem un viitor. Nu mai discutăm de peste 10 ani’, a spus Mişa, la conferinţa ‘Falia dintre economia românească şi România productivă: Politicile necesare să o acoperim’.
Potrivit acestuia, dacă România rămâne ancorată în ideea că piaţa proprie a forţei de muncă este cea mai competitivă şi calificată, va pierde pe termen mediu şi lung.
‘O analiză făcută de cei de la FMI la Banca Naţională prezenta o comparaţie între economia românească şi cea poloneză, cehă sau ungurească. Prezenta, de asemenea, cum şi care sunt elementele care au influenţat diferenţele dintre aceste pieţe. Aborda relaţia cu cursul de schimb sau cu productivitatea şi competitivitatea forţei de muncă. Este adevărat, nu mai suntem piaţa de forţă de muncă care am fost. Lucrul acesta trebuie să ne spună ceva şi să ne regândim toată strategia pentru viitor. Dacă rămânem ancoraţi în continuare în ideea că avem cea mai competitivă şi cea mai calificată forţă de muncă şi nu trebuie să ne facem griji, că toată lumea o să vină aici, că au nevoie de noi, pe termen mediu şi lung sigur o să pierdem’, a adăugat secretarul de stat.