Mişa: Scăderea impozitului pe venit, de la 16% la 10% – nu numai la salarii, ci şi la veniturile din pensii, chirii, dobânzi, activităţi agricole
‘Avem azi 4,85 milioane de salariaţi care vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din salarii. Sunt 10 milioane de români care au depozite bancare şi care vor plăti astfel un impozit mai mic pe dobânzi. Sunt peste 250.000 de pensionari care au pensii mai mari de 2.000 lei şi care vor plăti după această modificare un impozit dedus pe suma care depăşeşte acest prag de 2.000 de lei. Sunt peste 500.000 de cetăţeni care vor plăti un impozit mai mic pe veniturile din activităţi independente sau din drepturi de autor, inclusiv o mare parte dintre jurnalişti. Toţi românii care au închiriat o locuinţă, un teren sau alte bunuri vor plăti, de asemenea, un impozit redus pe chiria primită. Toţi românii şi firmele care desfăşoară activităţi agricole vor plăti un impozit redus de 10% pentru veniturile obţinute’, a afirmat Mişa la începutul şedinţei de guvern.
El a precizat că o altă măsură fiscală avută în vedere se referă la cei cu salariul minim, care, potrivit spuselor sale, ‘vor rămâne cu mai mulţi bani în mână după aplicarea taxelor şi impozitelor’.
‘Se prevede creşterea cu 60% a deducerilor personale pentru românii cu salarii mici, ceea ce înseamnă că aceştia vor rămâne cu mai mulţi bani în mână după aplicarea taxelor şi impozitelor. Astfel, pentru cei cu salariul minim, suma scutită de impozit va creşte de la 300 lei la 510 lei, iar în cazul celor care au copii sau alte persoane în întreţinere se mai adaugă o sumă de 160 lei pentru fiecare copil faţă de 100 lei în prezent’, a explicat ministrul.
Ionuţ Mişa a mai anunţat că Guvernul vizează reducerea contribuţiilor sociale şi trecerea acestora în dreptul salariaţilor, astfel încât ‘vor fi mai mulţi bani pentru pensie şi sănătate pentru fiecare angajat’.
‘Contribuţiile scad cu două puncte procentuale. Din totalul contribuţiilor, de la 39,25% plătite azi la un salariu brut, ele se vor reduce şi vor ajunge la 37,25%. Asta înseamnă mai multe contribuţii în beneficiul salariatului. Din totalul de 22,75% contribuţii plătite în dreptul firmei, 20 de puncte procentuale trec în dreptul salariatului. În totalul din salariul brut, 35% vor fi contribuţii plătite de angajator în numele salariatului, deci vor fi mai mulţi bani pentru pensie şi sănătate pentru fiecare angajat. Contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% după transferul de 20 de puncte la salariat, scad, de asemenea, la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente, concediu medical, creanţe salariale. Toate acestea vor fi cuprinse într-o singură contribuţie, care se va numi contribuţie asigurătoare pentru muncă’, a arătat Mişa.
Acesta a adăugat că numărul de contribuţii plătite în prezent de salariat şi angajator se va reduce de la 9 la 3: CAS, CASS, contribuţia asigurătoare pentru muncă. Totodată, el a menţionat că vor scădea şi contribuţiile de pensie, pentru condiţii deosebite sau speciale de muncă.
‘CAS-ul pentru condiţii deosebite de muncă scade de la 31,3% la 29% cu minus 2,3 puncte procentuale. CAS-ul pentru condiţii speciale de muncă scade de la 36,3% la 33%, cu 3,3 puncte procentuale’, a susţinut Ionuţ Mişa.
Premierul Mihai Tudose a precizat, la începutul şedinţei de guvern, că o parte dintre aceste măsuri fiscale vor fi prezentate joi în primă lectură.