Mişcări ample în BNR: Dijmărescu şi Cinteză, consilieri ai lui Isărescu. Cosmescu, Marin sau Davidescu, director la supraveghere – surse

Potrivit unor surse din mediul bancar, Nicolae Cinteză, fostul șef al Supravegherii, ar putea deveni consilierul lui Mugur Isărescu pe probleme de supraveghere bancară, iar adjunctul său de la direcţia de supraveghere din BNR, Adrian Cosmescu, sau Bogdan Matei, din aceeaşi direcţie, ar putea deveni directorul plin. Un alt nume vehiculat este cel al lui Cătălin Davidescu, de la spălarea banilor din aceeaşi direcţie de supraveghere. Deocamdată, niciunul din cei doi nu şi-a dat acceptul final pentru aceste funcţii, dar comunicatul de presă cu numirile definitive ar putea apărea săptămâna aceasta, potrivit surselor ECONOMICA.NET.
Gabriela Ţinteanu - mar, 22 sept. 2020, 18:32
Mişcări ample în BNR: Dijmărescu şi Cinteză, consilieri ai lui Isărescu. Cosmescu, Marin sau Davidescu, director la supraveghere – surse

Pentru a asigura stabilitatea sistemului bancar şi a nu crea turbulenţe într-o perioadă oricum plină de riscuri, banca centrală încearcă să menţină o stabilitate a angajaţilor săi cu atât mai mult cu cât noile condiţii de muncă generate de pandemia Covid 19 nu permit pregătirea unor oameni noi care să preia anumite funcţii.

Ieşirea la pensie a directorului direcţiei de supraveghere bancară din BNR, Nicolae Cinteză la data de 1 august 2020 a afectat activitatea BNR. Cel care a condus timp de 21 de ani supravegherea bancară din România a fost rugat să mai rămână în funcţie pentru o vreme. Nicolae Cinrteză a refuzat cu fermitate aceste propuneri, chiar dacă în urmă cu ceva ani, guvernatorul Mugur Isărescu i-ar fi spus supraveghetorului şef: „Tu pleci din bancă doar când plec eu”.

Totuşi, aşa cum Eugen Dijmărescu a devenit consilier al guvernatorului BNR, nu este exclus nici ca Nicolae Cinteză să devină consilierul lui Mugur Isărescu pe probleme de supraveghere bancară, cu atât mai mult cu cât această direcţie din BNR nu este acoperită de vreunul din consilierii guvernatorului. Din informaţiile ECONOMICA.NET, Nicolae Cinteză nu a spus încă dacă acceptă sau nu această funcţie.

Eugen Dijmărescu a ieşit la pensie din funcţia de director general al Fondului de Garantare al Depozitelor Bancare în 2016. Potrivit surselor consultate de ECONOMICA.NET, el este la ora actuală consilier al guvernatorului BNR şi coordonează un grup de lucru care se ocupă de legătura dintre economia financiară şi economia reală. În plus, pentru anumite corelaţii între cele două, speră să se bazeze în continuare pe sprijinul lui Nicolae Cinteză, ca specialist în materie de supraveghere bancară, spun aceleaşi surse.

De ce nimeni nu vrea să fie director al supravegherii bancare? Scaunul lui Isărescu se clatină… din nou!

Adrian Cosmescu, director adjunct al direcţiei supraveghere bancară, Bogdan Marin, şeful uneia din cele trei servicii de inspecţie la direcţia de supraveghere din BNR şi Cătălin Davidescu, şef serviciu combaterea spălării banilor sunt formaţi direct de Nicolae Cinteză şi doriţi pentru funcţia de director al direcţiei de supraveghere bancară din BNR.

S-au mai vehiculat şi alte nume: Emil Tiberiu Vonvea, directorul direcţiei rezoluţie din BNR (cea care se ocupa cu administrarea băncilor în caz de administrare specială sau faliment) sau chiar Tudor Grosu, directorul direcţiei modelare şi prognoze macroeconomice.

Problema este că nici unul dintre numele vehiculate nu militează pentru vreo înaintare în funcţie sau vreo apropiere cât mai puternică de Mugur Isărescu. De ce? Pentru că se discută din nou de „abdicarea” guvernatorului BNR, cu atât mai mult cu cât procesul de fost colaborator al Securităţii a început, iar Partidul Naţional Liberal (PNL) ar avea proprii oameni, în cazul în care va câştiga alegerile.

Teoretic, la coadă pentru a obţine postul de guvernator BNR după noiembrie 2020 stau lupii tineri, mai mult sau mai puţin apropiaţi de PNL. Surse din mediul politic au indicat pentru ECONOMICA.NET ca persoane direct interesate de preluarea postului de guvernator: Cristian Popa, actual membru în Consiliul de Administraţie al BNR susţinut de USR şi venit din NN Pensii Private la BNR, Florin Cîţu, actual ministru PNL al Ministerului de Finanţe, Liviu Voinea, reprezentantul României la FMI din august 2019, şi Leo Badea, actual viceguvernator BNR, ultimii doi de orientare PSD.

Bineînţeles, toate acestea sunt lucruri de moment, care, după noiembrie 2020 ar putea să nu se mai discute. Probabil, totul depinde de cartea pe care o va juca Mugur Isărescu. Trebuie totuşi să nu uităm că 2021 va fi un an mult mai greu decat 2020, an în care România a beneficiat de multiple ajutoare financiare din partea Comisiei Europene, dar şi an în care cei 25% din total credite pe sistem bancar suspendate în această perioadă s-ar putea transforma în credite neperformante pentru bănci.

Cine sunt oamenii: 

Nicolae Cinteză

A intrat în BNR în 1978, iar de-a lungul anilor a lucrat la direcţia de contabilitate şi control, pentru ca la finalul anilor ‘90, mai precis 1999, să preia conducerea direcţiei de supraveghere bancară din BNR, atunci când pe piaţă băncile comerciale, în frunte cu cele de stat erau chiar mai puternice decât BNR, dar bilanţul lor era plin de credite neperformante, iar în multe cazuri, chiar de fraudă.

Eugen Dijmărescu

A fost  vice-premier, ministru de finanţe, senator, ambasador şi viceguvernator al BNR. Este considerat unul dintre cei mai titrati tehnocraţi post-decembristi, dar a suferit o dramă personală: fiica sa a suferit un atac de cord ca urmare a muncii prea intense pe care o depunea. În perioada 2009 – 2016 a fost directorul Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, după care a ieşit la pensie.

Adrian Cosmescu

Director adjunct al Direcţiei de supraveghere din BNR, Cosmescu  a lucrat în arbitraj la Banca Româna de Dezvoltare înainte de a veni în BNR în 1992. În 2008 afost numit în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administaţie al Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar. Mandatul sau a început pe 3 martie si are o durată de trei ani.

Bogdan Marin

Cei peste 100 de inspectori angajaţi în BNR şi care verifică băncile comerciale sunt organizaţi în cadrul a trei servicii de inspecţie la direcţia de supraveghere, conduse de Bogdan Marin, Lucreţia Păunescu şi Gabriela Duţă. Bogdan Marin şi-aînceput cariera acum 30 de ani în BNR.  

Nicolae Cătălin Davidescu 

Este şeful Diviziei pentru Monitorizare pentru punerea în aplicare a sancţiunilor internaţionale, prevenţia spălării banilor şi a finanţării terorismului în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR). Şi-a început cariera în BNR şi a recomandat colaborarea internaţională a diviziilor de acest tip din băncile centrale pentru descifrarea şi combaterea fenomenelor gen Panama Papers.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...