Strategia gândită de ANSVSA în 2018 cu scopul de a eradica pesta porcină africană a eșuat, anunță chiar Autoritatea care a convocat un Consiliu Științific pentru a analiza situația.
Instituția a decis atunci ca toți mistreții din zonele afectate să fie vânaţi, iar în jurul zonelor afectate să rămână mai puțin de 0,5 mistreți pe kilometrul pătrat, ceea ce „nu s-a realizat”.
„La această dată în România numărul focarelor de pesta porcină africană şi zonelor în care trebuie impuse măsuri sunt în creştere, aspecte care vor determina o creştere semnificativă a costurilor pentru eradicarea şi combaterea acestei maladii şi, implicit, pierderi economice majore”, anunță un comunicat al Autorității.
De altfel, instituția a solicitat şi a obţinut sprijinul mediului academic, în ceea ce priveşte revizuirea şi reactualizarea strategiei privind combaterea pestei porcine africane şi adaptarea acesteia la situaţia existentă.
Totodată, după cum a scris ECONOMICA.NET, Comisia Europeană pregătește o misiune în România pe această temă.
Potrivit unui raportului de audit realizat de specialiștii Comisie Europene în 2019, continuarea circulației virusului PPA în rândul populației de mistreți reprezintă o amenințare continuă la adresa producției interne de porcine în țară.
România are cel mai mare număr de focare de pestă porcină africană la porcii domestici din UE (125 în data de 17 februarie) și al treilea cel mai mare număr de focare la porcii mistreți (236), iar situația nu pare a se rezolva prea curând. În data de 19 februarie s-a confirmat prezența virusului PPA la cea de-a treia fermă din localitatea Slobozia din județul Argeș. Aceasta după ce, anul trecut, la alte două ferme din localitate au fost sacrificați cel puțin 29.000 de porci.
Conform ultimei statistici a ANSVSA, ce datează din 13 februarie, PPA evoluează în 243 de localități din 24 de județe, cu un număr de 530 de focare (dintre care 5 focare în exploatații comerciale și 2 focare în exploatații de tip A). În 11 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți.
De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost eliminați 577.307 porci afectați de boală și au fost diagnosticate 3.011 de cazuri la mistreți.