Misiunea FMI îşi prelungeşte vizita în Ucraina

Economica.net
11 02. 2015
ucraina_22064100_22704000

Potrivit unei surse din apropierea acestui dosar, discuţiile vizează un pachet de până la 40 de miliarde de dolari, scrie Agerpres.

‘În condiţiile în care negocierile sunt intense şi se derulează 24 de ore din 24, misiunea a decis să-şi prelungească vizita până la data de 11 februarie’, a declarat marţi adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Dmytro Shymkiv. Potrivit acestuia, programul care se discută în prezent ar urma să se întindă pe o perioadă de patru ani.

Iniţial, vizita experţilor FMI trebuia să se încheie pe 29 ianuarie, însă ulterior a fost prelungită cu a o săptămână, respectiv până la data de 6 februarie 2015.

Ucraina depinde de un acord de împrumut în valoare de 17 miliarde de dolari convenit cu Fondul Monetar Internaţional însă unii economişti sunt de părere că Kievul ar avea nevoie de ajutoare suplimentare în valoare de 15 miliarde de dolari pentru a face faţă crizei economice provocate de luptele cu rebelii pro-ruşi din estul ţării. Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a declarat recent la Forumul de la Davos că este în favoarea unui program mai mare pentru Ucraina, în schimbul unor reforme structurale.

Un nou acord înte Kiev şi principalul său furnizor de fonduri ar putea demara şi negocierile mai ample cu creditorii privaţi ai Ucrainei cu privire la o posibilă reducere a poverii datoriei sale, care în prezent a trecut de 73% din Produsul Intern Brut. Potrivit ‘The Wall Street Journal’, autorităţile ucrainene au angajat deja banca de investiţii Lazard pentru a-i ajuta în discuţiile lor cu creditorii privaţi. Un purtător de cuvânt al FMI a recunoscut recent că o restructurare a datoriei face parte din subiectele discutate de misiunea FMI aflată la Kiev.

Războiul cu separatiştii pro-ruşi a provocat o contracţie a Produsului Intern Brut al Ucrainei de 7,5% în timp ce valoarea monedei naţionale a Ucrainei s-a prăbuşit iar rezervele valutare sunt la un nivel critic. Agenţiile de rating şi economiştii avertizează că datoria suverană a Ucrainei va trebui renegociată pentru a se asigura că ţara nu intră în incapacitate de plată.