Guvernul irakian, care a solicitat la începutul lunii mai retragerea Misiunii ONU de asistenţă pentru Irak (UNAMI) la 31 decembrie 2025, a salutat această decizie care „reflectă progresul semnificativ din Irak”, în special în ceea ce priveşte economia şi „buna guvernanţă” de la căderea lui Saddam Hussein în 2003.
Guvernul rămâne angajat să „continue cooperarea şi un parteneriat durabil cu Organizaţia Naţiunilor Unite şi programele sale de dezvoltare” în Irak, a declarat purtătorul său de cuvânt.
În contextul în care misiunile ONU nu pot exista fără acordul ţării gazdă, rezoluţia adoptată de Consiliu prelungeşte mandatul UNAMI pentru o „perioadă finală de 19 luni, până la 31 decembrie 2025”, după care misiunea îşi va „înceta activitatea şi operaţiunile”.
„Recunoaştem cu toţii că Irakul s-a schimbat semnificativ în ultimii ani şi a fost necesar să realiniem UNAMI la angajamentul nostru de a încuraja un Irak sigur, stabil şi suveran”, a declarat Robert Wood, ambasadorul adjunct al SUA care a elaborat rezoluţia.
„Noi, membrii Consiliului, vom continua să monitorizăm progresele înregistrate”, a adăugat el.
„Suntem convinşi că în cei 20 de ani de la înfiinţare, UNAMI şi-a îndeplinit pe deplin potenţialul de a sprijini restaurarea statului irakian şi că poporul irakian este acum gata să-şi asume întreaga responsabilitate pentru viitorul politic al ţării”, a insistat ambasadoarea adjunctă rusă Anna Evstigneeva, opunându-se „oricărei ingerinţe în afacerile interne ale ţării”.
Misiunea a fost creată în 2003, după intervenţia militară americano-britanică şi căderea lui Saddam Hussein.
Mandatul său, consolidat în 2007 şi reînnoit în fiecare an, a inclus sprijinirea guvernului pentru dialogul politic incluziv şi reconcilierea naţională, organizarea de alegeri şi reforma sectorului de securitate.
Sursa foto: Facebook.com/UnitedNationsIraq