Misterioasa firmă cu cel mai mare profit din România a ajuns la zero
Compania American European Marketing & Entreprises din localitatea Fântâna, judeţul Braşov, a raportat, pentru anul 2011, o cifră de afaceri zero şi un profit zero la zero angajaţi. Pentru exerciţiul financiar 2010, firma, care avea atunci un singur angajat, raportase un profit gigantic, de 17,3 miliarde de lei, adică circa patru miliarde de euro, mult mai mare decât al OMV Petrom, cunoscută drept cea mai mare companie românească. Firma, care, potrivit clasificării CAEN, se ocupa cu „cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii” obţinuse şi în 2009 un profit uriaş, de 15,4 miliarde de lei.
Totalul capitalurilor firmei s-a ridicat, şi în 2011, la fabuloasa sumă de 33,9 miliarde de lei, potrivit datelor de la Finanţe.
Anul trecut, după ce au fost publicate bilanţurile pentru 2010, Fiscul român a anunţat că cerceteată misterioasa companie, dar, după o declaraţie de la acea vreme a şefului instituţiei, Sorin Blejnar, nu s-a mai auzit nimic despre ea.
„Avem o verificare la acea societate comerciala, care, deocamdata, este suspendata. Asteptam niste raspunsuri de la colegii nostri din Germania si de la colegii nostri din Statele Unite ale Americii”, a spus Blejnar, în septembrie 2011.
„Este o joaca fiscala. Ei nu au cauzat prejudicii, nu au facut nimic, doar isi supraevalueaza niste active pe care le detin in strainatate. Nu putem sa ne dam seama care este motivul. S-ar putea sa fie o joaca fiscala. De fapt, nu fiscala, e o joaca pe hartie”, explica atunci Sorin Blejnar.
Administratorii companiei nu au fost de găsit acum la numerele de telefon disponibile. Compania este deţinută de şapte persoane fizice, dintre care şase sunt sigur români. În 2010, după ce s-a aflat de profitul de 15 miliarde de lei, unul dintre acţionari a dat un interviu în care a spus că nu este nimic ilegal în afacerea sa.
„Am vrut să ne asigurăm securitatea, confidenţialitatea şi liniştea. Nu trebuie să ştie toţi unde pun eu capul să fac nani. Cei care vor să mă găsească mă găsesc, aşa cum aţi făcut-o şi dumneavoastră şi cum poate să o facă Poliţia sau reprezentanţii oricăror instituţii ale statului, iar cei care nu trebuie să mă găsească nu ne vor găsi. În ceea ce priveşte zvonurile potrivit cărora firma ar fi una fantomă şi că derulăm afaceri îm mod ilegal, trebuie să precizez că firma există şi că ne desfăşurăm activitatea în mod correct” a spus Cornel Ionescu, care la vremea aceea deţinea 20% din firmă.
Puteţi citi tot interviul aici.