‘Mesajul nostru este neîndoielnic: nu trebuie şi nu putem, dar nici nu ne vom întoarce la situaţia de dinainte de plafonare, a unei explozii de tarife sau a unor tarife exagerate, cu sau fără legătură cu profilul de risc sau high risc’, a spus Mişu Negriţoiu.
Acesta susţine că instituţia este pregătită pentru acest pas şi că are un pachet de măsuri.
‘Am început deja să ne pregătim. Vrem să fim gata prin aprilie, adică să ieşim din preţurile maximale şi suntem hotărâţi să evităm un şoc de tranziţie. Procesul trebuie să fie lin, trebuie să fie gradual şi trebuie să vă pregătiţi toţi pentru acesta’, a adăugat Negriţoiu.
Preşedintele ASF a precizat că instituţia are o colaborare cu doi consultanţi de la Banca Mondială care analizează situaţia şi contribuie la realizarea unui pachet specific de ieşire din preţuri controlate în preţuri libere. Consultanţii au făcut acest exerciţiu şi în alte ţări, inclusiv în ţări europene.
De asemenea, şeful ASF a anunţat că în acest am vom avea patru noi asigurători care vor oferi RCA în piaţă, aceştia fiind deja notificaţi. Prin paşaport european vor să opereze Dallbogg şi Euro Insurance. Pe lângă aceştia, în piaţă vor fi prezenţi Grawe, care este deja autorizat pentru a vinde RCA, şi Ergo, care probabil în martie – aprilie va fi autorizat.
‘Am trecut prin anii grei, reaşezarea industriei a fost necesară, dar nu a fost uşoară. Cred că toţi am plătit un preţ. Nu cred că este cineva în sala aceasta care să nu fi suferit o ajustare de la costuri până la portofolii, inclusiv eu. Am şi eu partea mare de costuri, dar sunt convins că am făcut ceea ce trebuie’, a mai spus preşedintele ASF.
Piaţa asigurărilor din România a fost dominată, în 2016, de criza asigurărilor auto obligatorii, declanşată de transportatori din cauza creşterii exponenţiale a tarifelor, criză care a dus la emiterea unei Ordonanţe de Guvern care prevede plafonarea preţurilor RCA pe o perioadă de şase luni. Noile tarife au intrat în vigoare începând cu data de 18 noiembrie 2016.