Mită la Aeroportul Otopeni versiunea 2.0! Firma Dnata Catering continuă să măsluiască licitații în cârdăşie cu conducerea Aeroportului Otopeni. 12 milioane de euro pentru apa plată şi iaurturi
Banii au fost ceruți direct și indirect de două persoane: de către Cristian Dumitru Bălan, despre care sursele noastre spun că ar fi fost ofițer SIE, și de către George Alexandru Ivan, fostul director general al Companiei Naționale Aeroporturi București, informează ROMANIATV.NET.
Cerneala nu a apucat încă să se usuce pe hotărârile pronunțate de instantă în dosarul „Mită la Aeroportul Otopeni„, cu toate astea Saadeh nu pare dispus să lase să-i scape printre degete contracte bănoase din aeroport. Aşa se face că, împreună cu câţiva funcționari din aeroport, acesta a pus la cale un nou mega-tun: nici mai mult, nici mai puţin de 12 milioane de euro pentru apă plată și niște iaurturi, timp de 2 ani de zile, pentru pasagerii care trec pragul saloanelor VIP din Otopeni.
Şi totul fără prea mari bătăi de cap. Mai exact, caietul de sarcini a fost pregătit cu dedicație pentru un singur operator economic care poate îndeplini condițiile cerute. Anunțul de licitații a ocolit sistemul de achiziții publice, SEAP, singurul loc în care a fost publicat anunțul de intenție fiind site-ul aeroportului.
Deşi vorbim despre o achiziție publică care are ca obiect principal achiziţii de caterig, niciun operator economic serios din HORECA nu se poate înscrie la licitaţie, aşa cum ar fi normal.
Mai exact, la licitaţie nu poate participa orice restaurant care vinde mâncare, oricât de mare ar fi, şi nici vreun lanț din care acesta ar face parte întrucât trebuie să îndeplinească următoarea condiţie: să fi avut neapărat prestate „servicii de catering pentru asigurarea serviciilor de tratație la saloanele de protocol pe aeroport/aeroporturi în cuantum de minim 100.000 de euro”, potrivit extrasului din caietul de sarcini.
Modul în care valoarea de 100.000 de euro a fost aleasă ridică multe semne de întrebare în condițiile unui acord cadru cu o valoare maximă de mai mult de 12 milioane euro. Şi mai interesant este cum s-a stabilit criteriul prin care nu este acceptat orice serviciu de catering, ci doar cateringul din saloanele de protocol de pe aeroport.
Cu siguranţă, aceleaşi autorități care şi-au dat tot interesul să documenteze afacerile de pe Aeroportul Otopeni împreună cu colaboratorul lor, omul de afaceri Saadeh, vor afla, poate chiar de la acesta, câți operatori economici pot îndeplini această condiţie și cum se face că un criteriu atat de restrictiv a putut să ajungă în caietul de sarcini.
Şi nu în ultimul rând este de menţionat şi modul în care eventualele oferte vor fi departajate. Simplu ca bună ziua: oferi un sortiment de mini pizza, primești 5 puncte suplimentare, oferi 2 tipuri de mini pizza, primești 10 puncte. La fel şi în cazul salatelor. Nici nu e nevoie de prea multă bătaie de cap sau de prea multă imginaţie ca să pui mâna pe 12 milioane de euro!
P.S.: În timpul documentării acestui articol, a apărut și caietul de sarcini pentru închirierea spaţiilor comerciale din aeroport. Şi acesta a rămas ascuns de ochii celor care ar fi putut fi interesaţi – anunţul a fost la fel de obscur şi de ascuns ca şi în cazul anunţului de intenţie.