Mită pentru paşapoarte. Luau şpagă pentru că aveau salariu prea mic VIDEO

Angajaţii de la Primăria Sectorului 1 spun că funcţionarii de la Evidenţa Populaţiei, cercetaţi pentru acordarea ilegală a cetăţeniei române moldovenilor de pe Prut, luau şpagă pentru că aveau salariile prea mici. "Când ai salariul mic, iei!", îşi apără aceştia colegii arestaţi, într-un material filmat cu camera ascunsă.
Economica.net - vin, 02 mart. 2012, 09:04

Serviciul de Evidenţa Populaţiei este închis de joi, după ce poliţiştii i-au anchetat pe funcţionari.

„Toate lucrurile din birouri sunt răvăşite. Nu putem lucra. Au cotrobăit peste tot. Au avut ei un pont”, a spus un angajat de la Evidenţa Populaţiei.

Funcţionarii Direcţiei de Protecţie Socială lucrează în aceeaşi curte cu cei de la Starea Civilă, locul descinderii de joi a ofiţerilor DGA. Aşa se explică faptul că aici toată lumea ştia de neregulile anchetate acum de procurori.

„Au luat bani. Este problema cu moldovenii. Au venit unii, au scos acte pentru alţii. Ăştia, moldovenii. Şi acum a venit DNA-ul. Ştiţi care-i chestia? Când ai salarii mici, iei. La şapte milioane cât luau ei… Ei luau bani ca să le iasă actele mai repede”, a spus un angajat al Direcţiei de Protecţie Socială.

Procurorii Parchetului instanţei supreme au făcut 32 de percheziţii la adrese din Bucureşti, Chitila, Otopeni şi din Teleorman, într-o anchetă care vizează acordarea nelegală de cetăţenie unor cetăţeni moldoveni.

În anchetă sunt suspectate de implicare în activitatea infracţională 20 de persoane cu dublă cetăţenie, română şi moldoveană, care au intermediat activităţile infracţionale, doi lucrători ai Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, două persoane angajate pe bază de contract la Serviciul Public Comunitar pentru evidenţa persoanelor Bucureşti-Biroul de evidenţă a persoanelor nr. 5 şi doi lucrători de la Serviciul de Stare Civilă Sector 1 (la transcriere de acte de stare civilă), potrivit Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Primăria Sectorului 1 a precizat că, potrivit prevederilor Legii 21/1992, republicată, a cetăţeniei române, aprobarea cererilor de acordare ori de redobândire a cetăţeniei române se face prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie.

„Odată dobândită cetăţenia română, potrivit Legii nr. 119/1996 privind actele de stare civilă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, are loc transcrierea actelor de stare civilă a cetăţenilor care au dobândit cetăţenia română. Prin urmare, certificatele de naştere, certificatele de căsătorie, precum şi celelalte acte de stare civilă, întocmite de către autorităţile străine pentru a dobândi putere doveditoare în România, ele sunt supuse transcrierii în registrele de stare civilă române”, se arată în comunicatul Primăriei Sectorului 1.

Transcrierea actelor de stare civilă se efectuează de către serviciul public comunitar de evidenţă a persoanei cu aprobarea primarului. „În conformitate cu art. 44, alin. 5, transcrierea certificatelor şi a extraselor de stare civilă privind cetăţenii români care nu au avut niciodată domiciliul în România se face cu aprobarea primarului sectorului 1 al Municipiului Bucureşti şi cu avizul prealabil al şefului Direcţiei Publice de Evidenţă a Persoanelor şi Stare Civilă a Sectorului 1 în termen de 60 de zile de la data depunerii cererii de transcriere”, potrivit sursei citate.

Astfel, potrivit Primăriei Sectorului 1, competenţa materială a autorităţilor administraţiei publice a Sectorului 1 „este restrânsă la transcrierea actelor de stare civilă întocmite în străinătate pentru cetăţenii străini care au dobândit cetăţenia română în condiţiile Legii 21/1992 şi îşi are izvorul în art. 44, alin. 5 din Legea nr. 119/1996 privind actele de stare civilă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.

Şeful de la Evidenţa Persoanelor Sector 1, Adrian Toma, a murit joi dimineaţă. Soţia acestuia a negat orice legătură între ancheta privind acordarea nelegală de cetăţenie unor cetăţeni moldoveni şi decesul acestuia, spunând că era bolnav de mai mult timp şi trebuia să fie operat pe cord, însă a refuzat pentru că îi era teamă.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia acuză NATO că încearcă să transforme Republica Moldova într-un centru logistic pentru aprovizionarea militară a Ucrainei
Rusia acuză NATO că încearcă să transforme Republica Moldova într-un centru logistic pentru aprovizionarea militară ...
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a acuzat miercuri NATO că încearcă să transforme Republica Moldova într-un centru logistic pentru aprovizionarea armatei ucrainene şi că încearcă să......
Chinezii de la CATL au creat un șasiu EV care rezistă la un impact frontal de 120 km/h
Chinezii de la CATL au creat un șasiu EV care rezistă la un impact frontal de 120 km/h
CATL din China, cel mai mare producător de baterii pentru vehicule electrice din lume, a lansat marți un nou șasiu EV ...
Poliția a ieșit masiv pe străzi. Zeci de mii de agenți sunt în misiune în fiecare zi de Sărbători. Recomandări pentru populație și firme
Poliția a ieșit masiv pe străzi. Zeci de mii de agenți sunt în misiune în fiecare zi de Sărbători. Recomandări pentru ...
Aproape 23.000 de lucători ai Ministerului de Interne sunt pe străzi în fiecare zi de Sărbători. Autoritățile anunță ...
DGAF a confiscat 2,39 kg de aur cu o valoare de peste 745.000 de lei
DGAF a confiscat 2,39 kg de aur cu o valoare de peste 745.000 de lei
Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au confiscat 2,39 kilograme de aur, cu o valoare de piaţă estimată ...