În opinia sa, măsura ridicării plafonului de deductibilitate acordat pentru asigurările private de sănătate de la 1 ianuarie 2016 va duce la creşterea acestei pieţe. Sorin Mititelu consideră că, în perioada următoare, în funcţie de disponibilităţile bugetare şi de politica fiscală, şi asigurările de viaţă ar trebui să fie pe agendă în ce priveşte introducerea unor facilităţi fiscale pentru a-i sprijini pe cei care au nevoie de protecţie de asigurare, strict pentru riscurile de deces, invaliditate, incapacitate temporară de muncă, şomaj, prin asigurări individuale şi nu prin asigurări de grup contractate de creditori (în principal, bănci) în beneficiul lor, aşa cum se întâmplă, în general, în prezent.
Datorită semnalelor recente de creştere a pieţei, deciziile unor jucători de a intra pe piaţa din România pot fi luate mai repede de 3-5 ani, poate chiar în acest an, susţine preşedintele Directoratului BCR Asigurări de Viaţă.
Piaţa asigurărilor de viaţa din România a stagnat anul trecut la 1,6 miliarde de lei, după o scădere de peste 9% a volumului de prime brute subscrise în anul 2013. În 2012, primele subscrise prin poliţe de asigurări de viaţă au fost la 1,8 miliarde lei.
Sectorul asigurărilor de viață a fost caracterizat, și în anul 2014, de un grad mare de concentrare, astfel că 10 societăți au deținut o pondere de 93,79% din volumul total al primelor subscrise, cu subscrieri cumulate în valoare de 1,53 miliarde de lei, potrivit raportului anual al Autorităţii de Supraveghere Financiară.
Cel mai mare jucător este NN Asigurări de Viaţă (fosta ING Asigurări de Viaţă), cu prime subscrise de 613,9 milioane lei în 2014, care conferă companiei o cotă de piaţă de 37,5%. Locul doi revine Metropolitan Life Asigurări, cu prime de 262,2 milioane de lei şi o cotă de 16,02%.
BCR Asigurări de Viaţă, parte a Vienna Insurance Group, a avut anul trecut subscrieri de 143,8 milioane de lei, sau 8,79% din piaţă.