Mitrea: Sunt interese pentru desfiinţarea Aeroportului Băneasa, în favoarea circuitului imobiliar

Economica.net
23 05. 2012
imageap12475019594a5b5e875f095_62395100

„Şi astăzi ar fi bine să se rezolve situaţia proprietăţii acelor terenuri, dacă nu ar fi interese pentru desfiinţarea Aeroportului Băneasa. Aeroporturile din Europa, şi aici fac referire şi la România, nu pot funcţiona fără o instalaţie de balizaj corespunzătoare. Aeroportul Băneasa nu a fost finalizat în mod intenţionat. Aeroportul Băneasa a rămas în urmă. În ultimii 10, ani instalaţia de balizaj nu a fost finalizată pentru că, probabil, se urmăreşte închiderea aeroportului”, a spus Mitrea.

Fostul ministru al Transporturilor a mai spus că, atunci când a făcut parte din guvernul PSD, a dat o hotărâre de guvern privind suprafaţa de teren care era rezervată activităţii aeroportului.

„Nu cunosc dacă terenurile de la DN1 erau folosite imobiliar, ştiu că la un moment dat erau închiriate. Când am fost membru în guvern, am dat o hotărâre privind suprafaţa de teren care era rezervată activităţii aeroportului. Nu mai reţin în acest moment suprafaţa. Ştiu că terenul a ajuns ulterior la Aviaţia Utilitară şi că Ministerul Transporturilor a intervenit în capitalul social al societăţii şi metrul pătrat a fost evaluat la cinci euro”, a declarat el.

Miron Mitrea a mai spus în faţa magistraţilor că, în mandatul său la Transporturi, au existat situaţii în care a trebuit să demoleze cu buldozerele anumite construcţii de la capătul pistei, care încălcau regimul de înălţime.

Cu acelaşi prilej, fostul ministru a declarat că, tot în perioada mandatului său, nu a fost rezolvată problema servituţii aeronautice (restricţii impuse în interesul siguranţei zborului – n.r.), deoarece ministerul nu a găsit nicio soluţie în acest sens. „Cred că la Iaşi, dacă nu mă înşel, a fost demontată o parte din instalaţia de balizaj care se afla pe o proprietate privată”, a mai spus Mitrea.

În august 2008, fostul director general al Aeroportul Băneasa, Sorinel Ciobanu, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), alături de alte cinci persoane, fiind acuzat că a aprobat un schimb de terenuri între SN AIBB şi o persoană fizică, prin care a adus societăţii un prejudiciu de peste patru milioane de euro.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Sorinel Ciobanu, fost director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii Naţionale Aeroportul Internaţional Bucureşti – Băneasa (SN AIBB), Mihaela Olivia Iacob, fost şef al Serviciului juridic, Florin Paul Fulger, director tehnic, Antonela Oana Ţone, fost director economic, precum şi a Luizei Maria Bulat, lucrător comercial în cadrul Serviciului contractări, acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, prin care au adus societăţii un prejudiciul de peste patru milioane euro.

Alături de aceştia, a fost trimis în judecată avocatul Iulian Bogdan Năstase, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 13.12.2004 a fost încheiat un contract de schimb de terenuri între SN Aeroportul Internaţional Bucureşti-Băneasa şi Iulian Bogdan Năstase. Potrivit contractului, SN AIBB SA dădea un teren în suprafaţă de 23.392 metri pătraţi, situat în intravilanul municipiului Bucureşti, cu ieşire la DN1- Şoseaua Bucureşti-Ploieşti , în zona comercială Băneasa, primind în schimb un teren cu suprafaţa de 25.000 metri pătraţi situat în localitatea Voluntari.

„Deşi terenul dat la schimb se afla într-o zonă cu o valoare de piaţă substanţial mai ridicată decât cel primit, cei cinci inculpaţi reprezentând SN AIBB nu au prevăzut în contract plata unei sulte (diferenţa dintre valoarea celor două terenuri) în sarcina inculpatului Năstase Iulian Bogdan, prejudiciind în acest fel societatea cu suma de 4.273.472 euro”, se arăta într-un comunicat al DNA.

În perioada premergătoare încheierii contractului de schimb, Sorinel Ciobanu, în calitate de director general al SN AIBB, a ascuns reprezentanţilor Ministerului Transporturilor Construcţiilor şi Turismului (acţionar majoritar) faptul că Iulian Bogdan Năstase nu era proprietarul terenului de 25.000 de metri pătraţi, a prezentat documente referitoare la o situaţie nereală şi a încheiat contractul de schimb cu încălcarea hotărârilor Consiliului de Administraţie şi ale Adunării Generale a Acţionarilor, în condiţiile în care situaţia juridică a terenului dat la schimb nu era clarificată, potrivit procurorilor.

De asemenea, Mihaela Olivia Iacob, Antonela Oana Ţone, Luiza Maria Bulat şi Florin Paul Fulger, în virtutea atribuţiilor de serviciu, au semnat contractul de schimb de terenuri cu încălcarea hotărârilor Adunării Generale a Acţionarilor şi ale Consiliului de Administraţie, a mai precizat sursa citată

La începutul lunii aprilie 2008, Departamentul de Control al Guvernului a sesizat DNA asupra unui schimb de terenuri între Aeroportul Internaţional Bucureşti-Băneasa şi o persoană fizică, arătând că tranzacţia a fost efectuată cu încălcarea legii şi fără toate autorizaţiile.

„Obiectivul controlului a vizat verificarea modului de aprobare şi realizare a schimbului de terenuri între Aeroportul Internaţional Bucureşti-Băneasa Aurel Vlaicu şi persoana fizică Năstase Iulian Bogdan. În urma controlului efectuat s-a constatat că schimbul de terenuri s-a făcut fără respectarea prevederilor legale şi fără a exista toate aprobările necesare din partea conducerii Ministerului Transporturilor şi a Societăţii Naţionale Aeroportul Internaţional Bucureşti-Băneasa”, se arăta în raportul de activitate pe 2007 al Departamentului de Control al Guvernului.