Mitroi, ASF: Din plafonarea tarifelor RCA pierde toată lumea. Problema RCA nu este doar a ASF

Economica.net
16 03. 2017
rca_polita_46789876_93812900

‘În toamna anului 2015 am fost acuzaţi că nu am transpus articolul din Directivă care spune că preţurile pot fi controlate dacă există un sistem generalizat al preţurilor. Directiva privind RCA interzice controlul generalizat al preţurilor pentru că preţurile trebuie să fie stabilite de piaţă. În ceea ce priveşte argumentele economice, trebuie o analiză mult mai aplicată şi trebuie să ne întâlnim undeva la mijloc. Transportatorii au dreptate, asigurătorii au dreptate şi avem şi noi dreptate. Găselniţa plafonării tarifelor a venit din partea Consiliului Concurenţei, cu ale cărui anumite puncte de vedere nu suntem de accord’, a spus Mitroi.

Oficialul ASF a menţionat, totodată, că România a avut o perioadă de tranziţie pentru despăgubiri, până în 2012, iar odată cu plafonarea RCA pierde toată lumea.

‘Suntem membri ai Uniunii Europene şi avem nişte obligaţii. Totuşi, România a avut o perioadă de tranziţie pentru despăgubiri din 2007 până în 2012. Ca să ajungem la nivelul prevăzut în Directive, am avut o perioadă de tranziţie şi lumea a înţeles. Dacă unii dintre competitori nu au înţeles, nu e problema noastră. Problema RCA nu este doar problema ASF. Deceniul 2011 – 2020 a fost declarat de ONU deceniul siguranţei rutiere, act pe care România l-a semnat. Asigurat este cel pe care îl loveşti, nu tu, cel care creează paguba. Tu cumperi o hârtie pe care i-o dai individului să-şi rezolve problema pe care i-ai provocat-o. Odată cu plafonarea tarifelor RCA, pierd atât societăţile, cât şi asiguraţii. Pentru a rezolva situaţia toţi trebuie să trecem prin Purgatoriu’, a subliniat Paul Mitroi.

Piaţa asigurărilor din România a fost dominată, în 2016, de criza asigurărilor auto obligatorii, declanşată de către transportatori din cauza creşterii exponenţiale a tarifelor, criză care a dus la emiterea unei Ordonanţe de Guvern care prevede plafonarea preţurilor RCA pe o perioadă de şase luni.

Noile tarife au intrat în vigoare începând cu data de 18 noiembrie 2016 pentru o perioadă de şase luni.

În cazul persoanelor fizice, o primă maximă RCA de 3.087 lei este plătită de către un şofer care are mai puţin de 25 de ani şi conduce o maşină de peste 2.500 cmc, iar cea mai redusă primă RCA, de 541 lei, este achitată de către un şofer cu vârsta de peste 60 de ani de ani pentru un autovehicul cu o capacitate de 1.201 – 1.400 cmc. În cazul autovehiculelor destinate transportului de marfă, o persoană fizică plăteşte între 749 lei, pentru o masă maximă mai mică de 2,3 tone, şi 2.979 lei pentru un autovehicul de peste 16 tone.

În cazul persoanelor juridice, pentru autovehicule cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone şi maximum 9 locuri prima RCA variază între 885 lei şi 1.285 lei, iar pentru autovehiculele destinate transportului de marfă între 943 lei şi 7.534 lei pentru maşinile de peste 16 tone.

Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR) organizează, joi, ediţia cu numărul XII a Conferinţei Naţionale a Brokerilor de Asigurări şi Pensii.

Tema din acest an a evenimentului este ‘2017 – anul Inovării, Dezvoltării şi Definirii viitorului în asigurări’, iar cele două subiecte principale ce vor fi aduse în dezbatere sunt legate de Directiva privind Distribuţia Asigurărilor (IDD) şi situaţia din piaţa RCA.