Mitroi: Bursele dezavuează foarte clar orice mărire de salarii, pentru că le asociază cu inflaţie şi dobânzi

Economica.net
09 02. 2018
calculator__621x414_18403900

‘Mi se reconfirmă ceea ce predau ca profesor de teorie a capitalismului. Bursele, formate din capitalişti fără scrupule şi fără milă, întotdeauna vor reuşi prin corecţiile lor, prin dobânzi mai mari sau prin cursuri depreciate, să extragă puterea de cumpărare a beneficiilor noastre, a portofoliilor şi patrimoniilor noastre investiţionale de consumatori şi de indivizi. Bursele au această capacitate incredibilă de a face uneori mai devreme, alteori mai târziu, uneori mai puţin sau mai mult de a ne aşeza pe fiecare în linie cu productivitatea muncii, productivitatea efectivă la privat, productivitatea socială la stat. Uitându-mă la ceea ce fac economiile dezvoltate şi cum aşează ele salariile, am înţeles că singura categorie care merită privilegii este cea a celor cu mai puţin noroc. Orice altă favoare făcută oricărei alte categorii, nici măcar celor exemplari care lucrează în industria de vârf, este o strategie perdantă, până la urmă’, a spus Mitroi.

Potrivit acestuia, piaţa este cel mai bun regulator al performanţei noastre economice.

‘Ne place sau nu, trebuie să recunoaştem că orice mărire de privilegii salariale, investiţionale, va fi într-un fel sau altul verificată la skandenbergul cu piaţa supercompetiţională, care nu ia prizonieri, nu are scrupule, nu are niciun fel de sentimente, ba chiar are o psihologie foarte specifică şi, oricât de puternic ai fi, guvern sau companie, până la urmă dai piept cu asta. Toată corecţia din această săptămână are un fir roşu, pe care îl putem lega de firul roşu al nostru în economia românească. Aşteptările de salarii, atât în Germania, cât şi în SUA, cele două tractoare economice, pe lângă Asia, vorbesc despre măriri în termeni reali ale salariilor. Aceste creşteri de salarii nu plac deloc burselor. Este un paradox, însă bursele dezavuează foarte clar orice mărire de salariu, de privilegii pentru că le asociază cu creşterea consumului, dobânzilor, a inflaţiei şi cu toate efectele acestea negative’, a explicat profesorul de finanţe comportamentale.

Potrivit acestuia, suntem într-o nouă eră a volatilităţii, iar ce se câştigă prin cursul de schimb se plăteşte prin dobândă şi invers.

‘Avem un panou de bord, care arată o nouă eră a volatilităţii. Noua realitate a volatilităţii va fi guvernatorul economic al următoarei perioade. Ce câştigăm la curs, sigur va trebui să plătim la dobândă şi invers: ce câştigăm la salarii mai mari decorelate cu productivitatea sigur o să plătim sub alt format – inflaţie sau curs. Măsurile administrative fără suport economic sunt mai repede ca altădată pulverizate de o piaţă fără scrupule’, a precizat Mitroi.